"Bijuteriile familiei" CIA

"Bijuteriile familiei" CIA

Sunt cunoscute ca "bijuteriile familiei", atât de de compromitătoare erau pentru CIA încât le-a ținut clasificate timp de aproape un sfert de secol.

"Bijuteriile familiei" erau dosarele ultrasecrete ale unor tentative de asasinat, spionaj ilegal ale CIA despre care Tom Blanton, director al Securității Naționale a Arhivelor de la Universitatea George Washington spunea: "Metaforic vorbind, <> sunt o serie de ofițeri CIA care să zicem că au intrat în confesional spunând: <>"

 

Deși în 1973 directorul de atunci al CIA, James Schlesinger, a ordonat întocmirea unui dosar, care însumează 700 de pagini depre zeci de ani de activități ilegale ale agenției, acesta a putut fi cercetat abia în urmă cu 10 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Directorul CIA a cerut întocmirea dosarului din cauza scandalului Watergate, el dorind să știe exact care sunt punctele slabe ale agenției. Însă informațiile strânse i-au stupefiat pe liderii CIA, dar și pe președintele Gerald Ford, care a aflat despre ce conținea dosarul în 1975.

 

Un alt director al CIA, William Colby, i-a spus președintelui că CIA "a făcut unele lucruri pe care nu ar fi trebuit să le facă".

 

Henry Kissinger, care era secretar de stat, i-a mărturisit președintelui Ford că se teme că "dacă aceste lucruri se vor afla, va curge sânge. Pentru că, de exemplu, Robert Kennedy însuși a condus operațiunea de asasinare a lui Castro".

 

Abuzurile agenției includ comploturi pentru asasinarea unor lideri străini ca Fidel Castro, Trujillo sau generalul Sneider din Chile, printre alte acte se mai numara și reținerea ilegală, pentru doi ani, a unui dezertor rus, precum și "verificarea" corespondențelor care veneau în SUA din Rusia ți China.

Au existat și perchezitii ilegale, furt precum și experiențe de "modificari comportamentale" făcute pe cetățeni nevinovați. Agentii CIA s-au infiltrat în grupuri anti-război și au cercetat scrisori private, inclusiv ale celor primite actrița Jane Fonda.

De asemenea, CIA a pus jurnaliști sub supraveghere, inclusiv pe editorialistul american Jack Anderson și pe asistenta sa Brit Hume.

Fostul reporter al Washington Post, Michael Getler, a fost și el monitorizat 24 de ore din 24 de către un grup de agenți. "Mă urmăreau să vada cu cine vorbesc, mi-au făcut fotografii în timp ce luam prânzul cu diverse persoane. Mi-au făcut poze chiar ți șrin geamul casei mele... a fost foarte, foarte urât ce au fțcut... adica suntem în America, nu te astepți la așa ceva", a declarat Getler când a aflat.