Evenimentul Zilei > International > Big Brother și-a pierdut o URECHE în America
Big Brother și-a pierdut o URECHE în America

Big Brother și-a pierdut o URECHE în America

Camera reprezentanților a adoptat miercuri 13 mai un proiect de lege care interzice Agenției Naționale de Securitate (NSA) să mai colecteze în masă datele telefonice ale americanilor.

Proiectul, botezat USA Freedom Act, a fost votat cu 338 la 88, și trebuie să treacă și prin Senat până la sfârșitul lunii. El trebuie să modifice un articol controvesat din Patriot Act, adoptat după atentatele de la 11 septembrie 2001, și care expiră pe 1 iunie, scrie The New York Times.

Astfel, se interzice explicit colectarea masivă și sistematică a datelor americanilor de către NSA, mai ales ale celor telefonice.

O curte de apel federală a declarat săptămâna trecută ilegal programul de metadate telefonice al NSA, deconspirat în iunie 2013 de documente transmise presei de către Edward Snowden, însă judecătorii au lăsat pe seama Congresului să elaboreze corecțiile legale.

Nuala O’Connor, președinta ONG-ului Center for Democracy and Technology, a declarat:

„Votul de astăzi este o victorie majoră pentru reformarea supravegherii și un blam sever pentru cei care doresc reautorizarea Patriot Act fără schimbări.”

La rândul său, Kevin McCarthy, șeful majorității republicane din Cameră, a comentat:

„Camera a recalibrat abodarea noastră față de modul în care trebuie apărată America, protejând în același timp libertățile civice.”

Dezbaterile se anunță mult mai fierbinți în Senat. Șeful majorității republicane din Camera Superioară ar dori să păstreze articolul din Patriot Act ca atare până în 2020.