Documentul, obținut de The Intercept, cuprinde o serie de dări de seamă care examinează posibilitatea extinderii Tratatului de la Prüm, care reglementează cooperarea operațională între polițiile statelor membre UE, pentru a include imagini de recunoaștere facială.

În situația actuală, reglementările permit schimbul de informații în legătură cu ADN-ul, cu amprentele digitale și cu registrele de înamatriculări auto între țările semnatare.

Inițiativa a fost lansată de ministrul german de Interne, Wolfgang Schauble, în 2005.

Extinderea Tratatului de la Prüm pentru a cuprinde imagini de recunoaștere facială a fost preconizată în concluziile Consiliului UE din 2018, care invitau experții statelor membre să „evalueze derularea procedurii Prüm în perspectiva unei evoluții viitoare care să integreze noi tehnologii biometrice, de exemplu sistemele de identificare facială”.

Comisia Europeană a însărcinat firma Deloitte pentru a face o evaluare a acestui tip de tehnologie, contra 700.000 de euro, afirmă rapoartele citate.

Scurgerea de documente survine în momentul în care UE are loc dezbaterea privind reglementarea tehnologiilor de recunoaștere facială în cadrul Uniunii.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE