Biden vorbește cu Netanyahu. Acordul de încetare a focului în Gaza este urgent

Biden vorbește cu Netanyahu. Acordul de încetare a focului în Gaza este urgent Joe Biden. Sursă foto: Facebook/Joe Biden

Președintele american Joe Biden i-a „subliniat premierului israelian Benjamin Netanyahu urgența” încheierii unui acord de încetare a focului în Gaza și de eliberare a ostaticilor, a declarat Casa Albă.

În cadrul unei convorbiri telefonice de miercuri, la care s-a alăturat și vicepreședintele Kamala Harris, Biden ar fi declarat importanța eliminării „oricăror obstacole rămase” care blochează un acord cu Hamas. De asemenea, acesta a reafirmat angajamentul Washingtonului de a ajuta la apărarea Israelului împotriva a ceea ce Casa Albă a numit „toate amenințările din partea Iranului, inclusiv a grupurilor teroriste proxy Hamas, Hezbollah și Houthis”. Această declarație a fost făcută după ce secretarul de stat al SUA a încheiat un turneu diplomatic în Orientul Mijlociu, făcând presiuni pentru un acord care ar putea pune capăt războiului.

Biden și Netanyahu 

Biroul lui Netanyahu a reiterat miercuri că Israelul intenționează să mențină trupele într-o fâșie de pământ de-a lungul graniței dintre Gaza și Egipt - cunoscută sub numele de Coridorul Philadelphi - în eventualitatea unui astfel de acord. „Israelul va insista asupra realizării tuturor obiectivelor sale pentru război, așa cum au fost definite de cabinetul de securitate, inclusiv ca Gaza să nu mai constituie niciodată o amenințare la adresa securității Israelului. Acest lucru necesită securizarea frontierei de sud”, se arată într-o declarație. Această chestiune a devenit un punct cheie de divergență - Hamas insistând până acum asupra unei retrageri totale a trupelor israeliene din Gaza. Egiptul se opune, de asemenea, prezenței trupelor israeliene de-a lungul graniței sale cu Gaza. Luni, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Israelul a fost de acord cu o „propunere de tranziție a SUA”, după o întâlnire de trei ore cu  Netanyahu la Ierusalim. Blinken nu a confirmat pentru BBC dacă propunerea SUA prevede retragerea trupelor israeliene de pe coridorul Philadelphi, dar insistența publică repetată a ui Netanyahu asupra planului pare să fi iritat Washingtonul. Un oficial american l-a acuzat pe prim-ministru că a făcut „declarații maximaliste” care „nu au fost constructive pentru a trece linia de sosire a unui acord de încetare a focului”.

Acordul de pace promis

O nouă rundă de discuții privind încetarea focului urmează să aibă loc la Cairo în acest weekend, cu participarea reprezentanților SUA, Israelului, Egiptului și Qatarului. Până în prezent, Hamas nu a declarat că va participa, dar se crede că continuă să primească informații actualizate cu privire la negocieri de la mediatorii egipteni și qatarezi. Un membru al biroului politic al Hamas a declarat luni pentru BBC că grupul „a convenit asupra unei înțelegeri [prin intermediul mediatorilor] la 2 iulie” și, prin urmare, „nu au nevoie de o nouă rundă de negocieri sau de a discuta noile cereri ale lui Benjamin Netanyahu”. „Am dat dovadă de flexibilitate și pozitivitate maximă”, a declarat Basem Naim. El a susținut că Netanyahu „nu este interesat să ajungă la o încetare a focului, ci doar să aprindă focul în regiune... și să servească intereselor sale politice personale”. miercuri, în Gaza, cel puțin 50 de palestinieni au fost uciși de loviturile aeriene israeliene, au declarat autoritățile sanitare conduse de Hamas. Forțele de apărare israeliene (IDF) au declarat că au lovit aproximativ 30 de ținte de pe întreg teritoriul, inclusiv tuneluri, puncte de lansare și un post de observație. Printre ținte s-a numărat și școala Salah al-Din, administrată de ONU, din orașul Gaza, despre care FDI a afirmat că a fost folosită de „agenți Hamas” ca „ascunzătoare”. Atacul a ucis cel puțin patru persoane și a rănit 15, a declarat serviciul de apărare civilă condus de Hamas.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gaza nu mai este un loc pentru copii

Philippe Lazzarini, șeful agenției ONU pentru refugiați palestinieni, a declarat că în timpul atacului au fost uciși copii, iar unii au fost „arși de vii”. „Gaza nu mai este un loc pentru copii. Ei sunt prima victimă a acestui război fără milă”, a spus el, adăugând că «o încetare a focului este mai mult decât necesară». Israelul a lansat o campanie militară în Gaza ca răspuns la un atac fără precedent asupra sudului Israelului, la 7 octombrie, de către oameni înarmați ai Hamas, în timpul căruia aproximativ 1 200 de persoane au fost ucise și 251 luate ostatice. Peste 40 223 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas, care nu oferă detalii cu privire la decesele civililor și combatanților. Biroul ONU pentru drepturile omului afirmă că majoritatea celor uciși au fost femei și copii. Israelul și mișcarea libaneză Hezbollah au avut, de asemenea, schimburi de focuri miercuri, Israelul afirmând că a lovit un depozit de arme al Hezbollah în Valea Bekaa în cursul nopții. Ministerul libanez al Sănătății a declarat că o persoană a fost ucisă și alte 30 rănite. În replică, Hezbollah, care este sprijinit de Iran, a declarat că a țintit poziții militare israeliene din Înălțimile Golan cu un tir de rachete. Autoritățile israeliene au declarat că două case au fost lovite și că o persoană a fost rănită.

Revista presei