Anunț pentru pensionari. Valabil pentru cei care au avut venituri după 2001

Anunț pentru pensionari. Valabil pentru cei care au avut venituri după 2001Pensionari. Sursă foto: Freepik.com

România. Ministrul Muncii are o nouă veste pentru pensionari, respectiv pentru cei care au avut venituri nepermanente după aprilie 2001. Aceștia vor beneficia de aceste sume la calculul pensiei, cu condiția ca pentru ele să fi fost plătite contribuțiile de asigurări sociale. În plus, nu va fi necesară prezentarea unor documente suplimentare pentru a beneficia de acest drept.

Ministrul Muncii, un nou anunț pentru pensionari

Pensionarii care au realizat venituri nepermanente după aprilie 2001 vor avea aceste sume incluse în calculul pensiei, cu condiția ca pentru ele să fi fost plătite contribuțiile de asigurări sociale, conform declarațiilor ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Un aspect important este că beneficiarii nu vor fi obligați să prezinte documente suplimentare pentru a dovedi aceste venituri.

Pentru perioadele anterioare lunii aprilie 2001, pensionarii trebuie să obțină dovezi ale veniturilor fie de la foștii angajatori, în cazul în care aceștia încă funcționează, fie de la deținătorii de arhive, conform explicațiilor oferite de ministrul Muncii.

„Legea 263/2010 nu lua în calcul veniturile brute ale pensionarilor, nu lua în calcul veniturile nepermanente. Din această cauză au existat numeroase situaţii în care pensionarii au cheltuit sume uriaşe plătind avocaţi, plătind experţi, căutându-şi drepturile şi valorificarea acestor drepturi şi în care, pe de o parte, instanţele de judecată au fost încărcate, pe de altă parte, sunt situaţii în care pensionarii au pierdut, situaţii în care pensionarii au câştigat pentru că practica instanţelor a fost neunitară. Pe noua lege, noi am recunoscut toate situaţiile pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale, inclusiv veniturile nepermanente”, a declarat ministrul Muncii, miercuri seară, la TVR Info.

Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu. Sursă foto: Unsplash

Veniturile nepermanente pe care le-au avut o parte din pensionari vor fi incluse în calculul pensiei

Începând cu 1 septembrie 2024, veniturile nepermanente vor fi incluse încalculul pensiei, așa cum a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Pensionarii care au realizat venituri pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale după aprilie 2001 nu vor mai fi nevoiți să aducă documente suplimentare pentru a le include în calculul pensiei, datorită existenței declarației 112, care centralizează toate contribuțiile sociale datorate.

Pentru perioadele anterioare lunii aprilie 2001, ministrul a precizat că pensionarii trebuie să obțină adeverințe cu veniturile nepermanente de la angajatorii care sunt încă în activitate. Conform articolului 34, alineatul 5 din Codul Muncii, angajatorii sunt obligați să elibereze aceste adeverințe în mod gratuit, oferind astfel pensionarilor documentele necesare pentru recalcularea pensiilor.

În situația în care angajatorii și-au încetat activitatea, pensionarii trebuie să se adreseze deținătorilor privați de arhive pentru a obține documentele necesare. Ministrul a subliniat importanța cunoașterii drepturilor de către pensionari, în special în ceea ce privește costurile asociate eliberării acestor documente de către deținătorii de arhive.

Ministrul Muncii: „Arhivele Naționale și Consiliul Concurenței fac verificări”

Ministerul Muncii a solicitat sprijinul Arhivelor Naționale și Consiliului Concurenței pentru a verifica deținătorii privați de arhive, după ce au fost semnalate probleme legate de eliberarea adeverințelor necesare pensionarilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat la emisiunea Prim Plan de la TVR Info că multe dintre aceste arhive sunt greu de găsit, iar pentru cele administrate de entități private, eliberarea documentelor implică adesea costuri semnificative.

Ca urmare a plângerilor primite din partea pensionarilor, Ministerul Muncii a redirecționat aceste petiții către Arhivele Naționale și Consiliul Concurenței pentru a se asigura că tarifele percepute sunt corecte și justificate. Arhivele Naționale, fiind instituția responsabilă de autorizarea și verificarea deținătorilor privați de arhive, au început deja investigațiile necesare pentru a identifica eventualele abuzuri.

În cadrul investigațiilor, s-au descoperit situații în care deținătorii privați de arhive au stabilit costuri nejustificat de mari pentru eliberarea adeverințelor, ceea ce a dus la dificultăți pentru pensionari. Ministerul Muncii a sesizat, de asemenea, Consiliul Concurenței, pentru a verifica dacă aceste practici sunt conforme cu legislația concurențială și dacă nu există încălcări ale normelor de fair-play pe piață.

Simona Bucura Oprescu a subliniat importanța acestor verificări pentru a proteja drepturile pensionarilor și pentru a se asigura că aceștia nu sunt supuși unor taxe excesive și nejustificate. Ministerul își continuă demersurile pentru a clarifica și reglementa situația, astfel încât toți pensionarii să poată obține documentele necesare fără dificultăți financiare.

„Dar este foarte important! Unu: că am recunoscut dreptul. Doi: că, datorită acestui drept, nu există riscul, așa cum s-a întâmplat antrior, ca pensionarii să aibă cheltuieli cu avocații, cheltuieli mult mai mari decât cele de eliberare a adeverințelor și să fie puși pe drumuri. Și, nu în ultimul rând, să aibă o decizie a instanței care nu admite cererea pensionarului. În momentul acesta, cel mai important aspect este că, plecând de la contributivitate, noi am recunoscut dreptul pensionarului, a mai spus Simona Bucura Oprescu pentru sursa citată.

Aproximativ cinci milioane de decizii de recalculare a pensiilor vor fi distribuite de poștași până la finalul lunii august.