Atacul din Marea Roșie aduce noi probleme! Ce risc prezintă Petrolierul Sounion

Atacul din Marea Roșie aduce noi probleme! Ce risc prezintă Petrolierul Sounion Sursa foto: Arhiva EVZ

Petrolierul grecesc care transporta 150.000 de tone de țiței și care a fost evacuat de echipaj după ce a fost atacat în Marea Roșie reprezintă acum un pericol pentru mediu, a declarat joi misiunea navală a UE la Marea Roșie „Aspides”.

Sounion a fost vizat miercuri de mai multe proiectile în largul orașului port Hodeidah din Yemen, unde Houthis, aliați ai Iranului, au atacat nave în semn de solidaritate cu palestinienii în războiul dintre Israel și Hamas în Gaza.

„150 000 de tone de țițe reprezintă acum un pericol pentru navigație și mediu”, a declarat Aspides într-o postare pe platforma de socializare X. Houthis, care controlează cele mai populate regiuni din Yemen, nu au revendicat încă atacul.

Sounion a fost a treia navă operată de Delta Tankers, cu sediul la Atena, care a fost atacată în Marea Roșie în această lună. Atacul a provocat un incendiu la bord, care a fost stins de echipaj, a precizat Delta Tankers într-o declarație. agenția United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) a raportat miercuri că atacul a dus la pierderea puterii motorului. Nava era acum ancorată între Yemen și Eritreea, a declarat joi o sursă de securitate maritimă pentru Reuters.

Petrolierul în misiune pe Marea Roșie

Delta Tankers a declarat că lucrează la un plan de mutare a Sounion către o destinație mai sigură pentru verificări și reparații suplimentare. Misiunea navală a UE din Marea Roșie a declarat că a răspuns la o solicitare din partea căpitanului navei Sounion și a trimis o navă pentru a salva echipajul la Djibouti, a declarat Aspides.„În timp ce se apropia de zonă, nava EUNAVFOR ASPIDES a distrus o navă de suprafață fără pilot (USV) care reprezenta o amenințare iminentă pentru navă și echipaj”, a adăugat Aspides. Ministerul grec al navigației a declarat că nava naviga din Irak către Agioi Theodoroi, în Grecia, cu un echipaj format din doi ruși și 23 de filipinezi. În zeci de atacuri în Marea Roșie din noiembrie, Houthis au scufundat două nave și au capturat o alta, au ucis cel puțin trei marinari și au perturbat comerțul mondial, forțând proprietarii de nave să evite populara scurtătură comercială a Canalului Suez. într-un alt incident de joi, o navă a raportat o explozie în apropiere care a provocat daune minore după o întâlnire cu o navă fără echipaj la 57 de mile marine la sud de portul Aden din Yemen, a declarat UKMTO. Nava și echipajul său sunt în siguranță și se îndreaptă spre următorul port de escală. Ministrul grec al transporturilor maritime, Christos Stylianidis, a condamnat miercuri atacul asupra navei Sounion, afirmând că acesta reprezintă „o încălcare flagrantă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa siguranței transportului maritim internațional”.

articol sustinut
Ne puteți urmări și pe Google News