Relațiile dintre președintel turc Repep Erdogan și noua administrație biden sunt din ce în ce mai încordate. Ultimul motiv de dispută e legat de un om de afaceri turc cunoscut drept George Soros de Turcia.
Biden îl amenință pe Erdogan. Statele Unite solicită eliberarea „imediată” a patronului Osman Kavala. Purtătorul de cuvânt al diplomației americane Ned Price a emis un comunicat ferm cu privire la situația lui Kavala.
"Îndemnăm Turcia să respecte deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului și să garanteze o soluționare corectă, transparentă și rapidă a acestui caz, în conformitate cu legile și obligațiile sale internaționale".
Franța se pregătește de război. Cine sunt inamicii?
Osman Kavala e o figură cunoscută a societății civile din Turcia. Omul de afaceri în vârstă de 63 de ani este cunoscut pentru sprijinul său financiar pentru proiectele culturale legate de drepturile minorităților. Kavala a depus eforturi pentru o solușie de compromis în problema kurdă. Mai mult a acționat și pentru o reconciliere între armeni și turci. Președintele Erdogan îl consideră, însă, drept „reprezentantul în Turcia” al miliardarului George Soros.
Biden îl amenință pe Erdogan
Kavala este încarcerat încă din octombrie 2017. El riscă închisoarea pe viață în procesul în care este acuza că a „încercat să răstoarne guvernul”. Acuzațiile par să indice o presupusă implicare a lui George Soros de Turcia în lovitura de stat ratată împotriva lui Erdogan din iulie 2016. Alte acuzații se referă la acțiunile de „spionaj politic” ale lui Kavala.
Berlinul minte cu nerușinare. Carantina dură, justificată de un raport fals
Recent, acest caz a fost contopit cu cel în care Kavala este judecat pentru implicarea în protestele anti-guvernamentale din 2013. Achitarea sa în acest al doilea caz, pronunțată în urmă cu un an, a fost anulată după apelul din ianuarie.
Kavala respinge categoric acuzațiile care i se aduc, iar ONG-urile pentru drepturile omului cred că guvernul încearcă să intimideze societatea civilă folosindu-se de cazul omului de afaceri.
Cercetătorul american Henri Barkey este și el judecat în absența sa în procesul privind lovitura de stat eșuată din 2016. El este descris în rechizitoriu ca un „colaborator” al lui Osman Kavala. În comunicatul său de presă, Ned Price a exprimat „îngrijorarea” SUA cu privire la „includerea” acestui cetățean american „în aceste proceduri legale nejustificate”. "Credem că acuzațiile împotriva doctorului Barkey sunt nefondate și solicităm Turciei să-și soluționeze cazul într-un mod corect, transparent și rapid", a insistat el., scrie ziarul francez Le Figaro.
Descoperire crucială a savanților maghiari. Istoria României se va rescrie