Evenimentul Zilei > International > Franța se pregătește de război. Cine sunt inamicii?
Franța se pregătește de război. Cine sunt inamicii?

Franța se pregătește de război. Cine sunt inamicii?

Franța investește masiv în flotă pentru a-și apăra interesele “de peste mări”.

Franța se pregătește de război. Chiar dacă politicile sale nu se bucură de prea multe ori de sprijinul francezilor. Macron e un vizionar. A înțeles că pentru a apăra interesele Franței oriunde în lume are nevoie de o flotă puternică. Mai ales că echilibrul geopolitic în multe părți ale lumii e din ce în ce mai fragil.

Franța se pregătește de război

Primul pas a fost făcut anul trecut, când Franța a reînființat Ministerul Mării. Adevăratele obiective ale Franței se regăsesc, însă, într-un document numit Mercator 2021.  E vorba de un program strategic pe care Parisul ]l va urmări în următorii ani  marina franceză.

Planul e extrem de ambițios. Urmărește nu numai o creștere a numărului de unități, ci și noi sfere de acțiune și domenii de operare. Nu este vorba  de propaganda pre-electorală, desi alegerile se apropie.


Viața de pe Pământ a început pe Marte. Teorie șocantă a savanților 


La sfârșitul anului, Macron și-a dat acordul pentru înlocuirea portavionului Charles de Gaulle. Parisul pare să fi ajuns la concluzia  că puterea de descurajare sau, de ce nu,  forța militară brută sunt singurele care pot proteja interesele franceze, Mai ales  în acele locuri de pe glob unde echilibrul geopolitic e pe cale să fie răsturnat. .

De altfel, într-un document public, francezii vorbesc despre posibilitatea ca în următorii zece ani Marina să fie implicată într-un conflict de „intensitate ridicată”.

Franța se pregătește de război. Cine sunt inamicii?

Parisul are teritorii de peste mări foarte departe de patria mama, aflate în zone în care expansionismul altor forțe, de pildă China, sunt la ordinea de zi.


Pandemia a devenit sindemie! Un tsunami de noi amenințări 


Și Turcia ar putea deveni inamic pe câmpul de luptă. Tensiunea din estul Mediteranei rămâne ridicată. Iar francezii sunt puternic interesați să apere echilibrul geopolitic din regiune. Ankara a lansat prima sa navă complet „indigenă” și își propune să pună în funcțiune portavionul Anadolu în câteva luni. Sunt mișcări care se adaugă agresivității turcești din zonă și dorinței Ankarei de a deține controlul asupra unei părți din estul Mediteranei.

Apariția unor forte puternice care amenință status quo-ul international reprezintă o amenințare clară pentru Franța. Interesele Parisului se extind de la Oceanul Indian în est, către America Latină în vest. Spre sud, dacă Sahelul reprezintă graniță terestră, Golful Guineei și Marea Roșie reprezintă frontiera maritimă.

Misiunea „Clemenceau 21” în care se pregătește să plece portavionul Charles de Gaulle arată clară ce-și doresc francezii. Misiunea include  o oprire în Marea Mediterană cu exerciții cu navele marinei grecești, belgiene și americane. Apoi, în zona Golfului,  portavionul va lua parte la Operațiunea Inherent Resolve pentru războiul împotriva Statului Islamic și a grupurilor jihadiste.

Statul Major francez susține că „reînnoirea angajamentului Franței în domenii de interes strategic demonstrează voința de apărare a intereselor franceze și, mai general, a intereselor europene”, scrie ziarul italian Il Giornale.