Nu este un secret că rușii au așteptat sfârșitul administrației Trump și venirea la Casa Albă a concesivului Biden. Donald Trump dorea să se retragă din noul tratat START, care limitează numărul armelor nucleare strategice.
Biden îi întinde mâna lui Putin.
Toamna trecută, Putin ceruse o prelungire a tratatului cu măcar un an. Noul START expiră în februarie 2021.
În timpul campaniei electorale, Joe Biden declarase că este dispus să accepte o prelungire cu cinci ani a acordului.
Este exact ceea ce s-a și grăbit să propună noua administrație, în a doua sa zi de mandat. O prelungire imediată cu cinci ani a Noului START sau un nou tratat de reducere a armelor nucleare strategice.
Consilierul pentru securitate națională al lui Biden, urma să-i înainteze încă de joi propunerea de extindere ambasadorului rus, scrie AP.
Amenințarea lui Trump de a se retrage din Noul START a fost primită cu îngrijorare. La fel, retragerea din Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Medie (INF). Sau din programul „Cer deschis”. Criticii se tem de o reizbucnire a Războiului Rece. Trump cerea însă ca la masa negocierilor să vină și China. Colosul asiatic și-a putut dezvolta nestingherit arsenalul nuclear.
Putin și-a exprimat frecvent temerea relansării cursei înarmărilor. În octombrie 2020, el declara:
„Ar fi foarte tragic dacă tratatul (START) ar înceta să existe, fără a fi înlocuit cu un alt document fundamental asemănător. În toți acești ani, Noul START a funcționat perfect, și-a jucat rolul fundamental de limitator, frânând cursa înarmărilor.”
Oferta lui Biden de a prelungi Noul START cu 5 ani vine ca o ușurare și pentru aliații din NATO, cum scrie AP:
„Această decizie, care oferă un semnal timpuriu al intenției lui Biden de a continua controlul armamentelor, va fi aproape sigur bine primită de Rusia și de aliații americani. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a făcut joi apel la SUA și Rusia să prelungească și apoi să lărgească tratatul.
„«Nu trebuie să ajungem într-o situație fărălimitarea ogivelor nucleare, iar Noul START expiră în câteva zile», a declarat Stoltenberg ziariștilor la Bruxelles. Stoltenberg a subliniat că «o extindere a Noului START nu este sfârșitul, este începutul eforturilor noastre de a întări și mai mult controlul armamentelor».”
Totuși, lucrurile nu sunt atât de simple precum par. Biden îi întide mâna lui Putin. Dar trebuie să păstreze aparențele. După ce timp de patru ani l-a acuzat pe Trump de complicitate cu Rusia.
Biden a ordonat o anchetă privind implicarea Moscovei în alegerile americane din 2020, în otrăvirea lui Navalnîi sau atacul cibernetic de la Solar Winds.
Rămâne de văzut cât de „serioase” vor fi investigațiile, și dacă ele chiar intenționează să-l irite pe Putin, trecând dincolo de cuvinte.
În ultimele luni, Rusia pare să-și fi intensificat testele cu rachete balistice și hipersonice. Probabil un „mesaj” la adresa Washingtonului.
Vladimir Putin a declarat:
„Rusia nu este interesată să declanșeze o cursă a înarmărilor sau să amplaseze rachete acolo unde nu există.”
O declarație cu două înțelesuri.