Politica sancțiunilor pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale omului pe care o pune în practică noul președinte american s-ar putea dovedi extrem de periculoasă. Mai ales când sabcțiunile lovesc în aliații tradiționali ai SUA.
Biden dă brânci aliaților SUA în brațele Chinei. 76 de oficiali saudiți despre care se crede că au acționat împotriva activiștilor, disidenților sau jurnaliștilor sunt supuși sancțiunilor americane.
Decizia a venit după ce serviciile americane au anunțat că acțiunea care s-a soldat cu uciderea ziaristului Jamal Khashoggi a fost aprobată de prințul moștenitor.
Până acum, prințul Mohammed bin Salman nu a fost supus sancțiunilor, în schimb sunt vizate gărzile sale de corp.
Biden dă brânci aliaților SUA în brațele Chinei
Chiar dacă mișcarea este motivată oficial de asasinarea lui Khashoggi, în administrația Biden există și oameni care au interese speciale în Arabia Saudită.
Al patrulea atac asupra Bisericii românești din Ierusalim. Au pus foc!
Ei și-ar dori eliminarea lui Mohammed bin Salman din linia de succesiune dinastică și înlocuirea lui cu fostul ministru de interne Muhammad bin Nayef, fostul prinț moștenitor.
Biden dă brânci aliaților SUA în brațele Chinei. Dosarul iranian
Pe lângă sancțiuni, noua administrație SUA lovește direct Arabia Saudită. Nu e vorba numai despre anunțul că livrările de arme americane către această țară se vor limita la echipamente militare strict defensive. Washingtonul a anunțat că intenționează să se alăture din nou acordului nuclear iranian. Cum Iranul este principalul inamic al Arabiei Saudite, e de înțeles că că guvernul de la Riad, nu vede cu ochi buni aceastî încercare de reconciliere.
Biden dă brânci aliaților SUA în brațele Chinei. Beijingul profită
Problemele din relația SUA cu Arabia Saudită sunt ]n folosul Chinei. Încet, dar sigur,
Beijingul își sporește prezența în această țară. Air China are în plan o cursă zilnică spre capitala Arabiei Saudite. Chinezii de la Panda Express au deschis recent și un lanț ast food în Arabia Saudită.
Mult mai important este, însă, faptul c[ Beijingul importă acum peste 2 milioane de barili de petrol pe zi de la Arabia Saudită.
Relația dintre Arabia Saudită și China nu datează de ieri, de azi,
În 1986, saudiții au cumpărat aproximativ 50 de rachete balistice chinezești CSS-2. Arabia Saudită a fost, de altel, cel mai mare donator după cutremurul din Sichuan din 2008 și a oferit recent sprijin în lupta împotriva Covid-19. Deși relația a fost descrisă ca fiind „funcțională, dar nu strategică” ș, legăturile sino-saudite
Lumea s-ar fi putut sfârși în 1983! Dezvăluiri teribile! Istoria secretă
se ampliică/ Chinezii sunt va bucuroși să își sporească influența pe ambele maluri ale Golfului China și-a asigurat un parteneriat cu Iranul, dar nu se va lăsa antrenată în conflictelw regionale pentru a-și proteja investiția de 150 de miliarde de dolari în regiunea Golfului.
În Arabia Saudită, China va urmări vânzări suplimentare de înaltă tehnologie și va căuta să investească în orașul ultramodern al lui Mohammed bin Salman, NEOM.
Un alt plan pentru cooperarea sino-saudită - și un semnal către S.U.A. - ar fi adoptarea yuanului în locul dolarului pentru plata vânzărilor de hidrocarburi către China. Ar fi încă un pas înapoi pentru supremația americană în Orientul Mijlociu, scrie site-ul OilPrice.