Biden așteaptă să semneze un proiect de 777 miliarde de dolari. Anul 2022 va fi bun pentru Statele Unite

Biden așteaptă să semneze un proiect de 777 miliarde de dolari. Anul 2022 va fi bun pentru Statele Unite Sursa: Facebook/POTUS

După aprobarea de către Senat a Legii de autorizare a apărării naționale din 2022, proiectul de lege a fost trimis biroului președintelui Joe Biden, unde este de așteptat să îl semneze în viitorul apropiat.

Aprobarea proiectului de lege privind bugetul pentru apărare al SUA. Proiectul de lege autorizează 777 de miliarde de dolari în cheltuieli de apărare pentru 2022, o creștere cu 5% față de bugetul militar din 2021.

A fost susținut în mare parte de ambele partide din Cameră și Senat, deși unii democrați progresiști ​​s-au opus sumei și au susținut că banii ar putea să fie cheltuiți mai bine pentru nevoi non-militare, cum ar fi serviciile sociale și acțiunile împotriva schimbărilor climatice.

Cei care se ocupă de securitatea națională au lăudat proiectul de lege, justificându-l pe baza creșterii concurenței americane cu China care a necesitat un răspuns mai puternic din partea Statelor Unite. Republicanul Elaine Luria, care a votat pentru proiectul de lege, a scris pe Twitter pe 7 decembrie că proiectul de lege „face investiții esențiale în apărarea națională și face pași importanți pentru a contracara amenințarea Chinei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Senatorul Jim Inhofe, membru republican în cadrul Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului, a susținut că accentul pus pe amenințările chineze la adresa Statelor Unite era de mult așteptat. „Amenințarea pe care o reprezintă armata chineză nu este o amenințare care va apărea în viitorul îndepărtat”, a spus senatorul în aprilie, în timpul procesului inițial de negociere. „Este o problemă cu care ne confruntăm în prezent", potrivit The National Interest.

Deși legăturile comerciale dintre Statele Unite și China rămân puternice, tensiunile politice sunt din ce în ce mai mari în relația Washington-Beijing, în special din cauza încercărilor Chinei de a domina zona Indo-Pacific.

Bugetul Chinei pentru apărarea națională

Președintele chinez, Xi Jinping, a amenințat că va reuni Taiwan, insula independentă de lângă coasta Chinei, cu întreg continentul. Deși Republica Populară Chineză nu a guvernat niciodată Taiwan, l-a considerat parte integrantă a teritoriului său de la înființarea sa în 1949. Tensiunile au apărut în toamnă, după ce Statele Unite au fost de acord să furnizeze Australiei submarine nucleare în cadrul acordului „AUKUS”, despre care oficialii de la Beijing au susținut că era îndreptat să-l controleze.

De asemenea, relația China-Australia a fost pusă sub presiune în ultima jumătate de deceniu, în special de la debutul pandemiei de COVID-19. La începutul lunii decembrie, guvernul Australiei s-a alăturat Statelor Unite, Regatului Unit, Canadei și Japoniei într-un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, din cauza abuzurilor Chinei împotriva drepturilor omului împotriva musulmanilor uiguri din provincia sa din vestul Xinjiang.

În timpul negocierilor, oficialii Pentagonului au citat în mod explicit rivalitatea cu China ca o justificare pentru creșterea bugetului. Secretarul adjunct al Apărării, Kathleen Hicks, a susținut în mai că bugetul „va adopta o abordare clară asupra Beijingului și va oferi investițiile necesare pentru a acorda prioritate provocării pe care o reprezintă China”.

Deși bugetul militar al Chinei a crescut constant în ultimul deceniu, bugetul a atins 209 de miliarde de dolari în 2021 - mai puțin de o treime din ceea ce Statele Unite par să fie gata să acorde nevoilor militare.