„Biden are 8% în sondaje în fața lui Trump.” – Asta vă aduce aminte de ceva?

„Biden are 8% în sondaje în fața lui Trump.” – Asta vă aduce aminte de ceva?

În toamna lui 2016, toate sondajele, aproape fără excepție, o dădeau pe Hillary Clinton câștigătoare detașată în alegerile prezidențiale.

Institutele de sondare îi chestionează și pe Independenți. Ei sunt cei care înclină spre stânga și votează adesea cu Democrații, cei care înclină spree Dreapta și votează adesea Republicanii și care votează doar în funcție de candidat și de programul lui.

Și aici, dacă intitutele de sondare aleg mai multe persoane care înclină mai mult spre Democrați decât spre Republicani, nu există nici o modalitate de a ști cu precizie: categoria nu este detaliată.

Institutele nu spun dacă sunt Independenți de stânga sau de dreapta, nici în ce stat și-au realizat sondajul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un Independent din California este aproape întotdeauna o persoană care votează cu Democrații. La fel, în Texas, votează aproape întotdeauna cu Republicanii, în timp ce Independenții din Nevada votează când cu Democrații, când cu Republicanii.

Acestea sunt liniile mari.

Dacă întrebi 35% Democrați, 27% Republicani și 38% Independenți, ecartul este deja de 8% în defavoarea Republicanilor: rezultatele sondajelor care îl dau pe Biden câștigător sunt total falsificate de acest procentaj. Dacă, în plus, cei 38% Independenți chestionați sunt de pe Coasta de Vest sau din New York, acest lucru falsifică și mai mult rezultatul.

Întrebarea urmăroare este: de ce să falsifici sondajele în același mod ca în 2016, dacă este sunt total greșite?

Răspunsul este simplu: dacă nu furnizează sondaje în care Trump este condus, presa nu le cumpără.

Cvasi-totalitatea ziarelor și televiziunilor fiind de stânga, nu doresc sondaje cinstite, care chestionează în mod egal Democrați și Republicani și aceeași proporție de Independenți de dreapta și de stânga.

În plus, un sondaj care dă un candidat perdant poate avea un efect psihologic asupra alegătorilor acelui candidat.

Cei mai puțin implicați în politică vor decide adesea să stea acasă dacă au impresia că votul lor nu are greutate, de vreme ce sondajele arată că oricum candidatul lor va pierde.

Îmi veți răspunde că acest lucru poate avea și efectul invers, determinându-i pe oameni să se mobilizeze pentru a inversa tendința. Nu este așa, deoarece cei mai motivați votează oricum, indiferent ce spun sondajele.

În concluzie, dacă luați în considerate marja de eroare de 2-3% indicată de instituul de sondare, cei 6-8% Democrați în plus și părtinirea în favoarea Democraților, cerută de presă, nu puteți avea încredere în sondaje.

Din păcate, nu puteți nici evita cu totul să  fiți influențați de ele.