Bucurestenii au un adevarat cult al carciumilor.
Constantin Bacalbasa scria ca, pe la 1883, bucurestenii puteau manca la celebra carciuma „Leul si carnatul” - un loc popular, nu de lux - o fleica ce costa 40 de bani, o vrabioara 80 de bani, un carnat mititel 10 bani, un carnat patrician 40 de bani, un fel de mancare cu sos intre 40 si 80 de bani, cele de 80 de bani fiind mancarurile de pasare, vanatul sau preparatele de pescarie.
Si cum sa nu mearga si un vin la mancare? „Kilogramul” de vin costa 60 de bani, iar cel mai scump, facut pe podgoria lui Bratianu, vin „d-al lui Bratianu”, era 2 lei. Vinul de Odobesti vechi 16 lei vadra, de Dragasani vechi - 18 lei, de Dragasani nou - 12 lei, iar berea - 6 lei vadra.
Relatiile romanilor cu vinul sunt bine descrise de Mircea Balan in studiul sau „Istoria betiei la romani”. Vrednicul carturar Prea Sfintitul Calinic a scris recent un mic articol intitulat „Cate’oleaca de ghiurghiuliu”, unde pomeneste ca „Dimitrie Cantemir in Descrierea Moldovei povesteste ca s-a iscat o sfada mare, ce sa zic!, pentru a vedea daca moldovenii sau valahii sunt cei mai mari betivi. Au mers pana la Focsani si, stand pe pod, au tot baut pana ce valahul a cazut. Drept rasplata pentru vartosenia moldoveanului, Domnia Sa l-a daruit cu boierie. Asta era pe-atunci, nu azi!”. Ce vremuri, ar spune oftand slujitorii lui Bahus. Boierie luata pe betie...
Ierarhul il citeaza si pe Iorga care spunea ca „omul cuminte se face nebun cand se imbata, nebunul beat se poate face cuminte; numai prostul e tot asa, si inainte de a fi baut si dupa”, dar incheie apoteotic cu „cate’oleaca de ghiurghiuliu, oameni buni, ar mai merge, doar prostavanul se imbata si pute a cocina”.
Bucurestenii, ca toti romanii de altfel, in ciuda preturilor, au ramas atasati carciumilor denumite de-un hatru drept „parlamentul poporului”. Si ce poate fi mai placut decat sa te racoresti la un sprit? Totul e, dupa cum se spune si mai sus, sa nu fii prost...