BICHIR: Nemernicia si spagocratia

BICHIR: Nemernicia si spagocratia

In Romania nu exista meritocratie, ci poate nemernicie.

In ultimele zile, mass-media, dar si clasa politica, a impuiat capul oamenilor pana la saturare cu termenul de oligarhi. Recent, scriitorul Corneliu Leu a publicat un inedit si admirabil studiu despre meritocratia din Romania cu incitantul subtitlu „Ce merite are clasa politica intr-o democratie reala”.

Meritocratia este un termen inventat in 1958, de Michael Young, in lucrarea „Rasaritul Meritocratiei” si reprezinta o forma de guvernare bazata pe acea gandire care apreciaza meritul personal. In fapt, Zoung s-a inspirat din termenul de „aristocratie” prin care Aristotel definea „conducerea de catre cei mai buni, ale caror virtuti ii aduc la putere”, in contrast cu termenul de „oligarhie” care insemna „conducerea de catre un grup mic care a pus mana pe putere”.

Conform meritocratiei, toate functiile ierarhice si pozitiile sociale sau politice trebuie sa fie obtinute numai pe baza meritului si in virtutea ideii ca, oriunde ajungi pe scara sociala, in varful obstii sau la baza ei, acela este locul unde trebuie sa fii. Loc pe care il poti obtine sau depasi prin merit.

O teorie admirabila, dar care, din nefericire, nu functioneaza in Romania. Ati vazut dumneavoastra pe cineva - poate cu mici exceptii, care nu confirma regula - avansat pe merite? Ajuns in Parlamentul Romaniei, ocupand functii publice pentru ca a meritat? Sau pentru ca este „omul lui ala”, „baiatul lui tata”, „nepotul lui...”, „sponsorul lui...”?

Profesor la SNSPA, Leu pune in acest studiu degetul pe rana. In Romania nu exista meritocratie, ci poate nemernicie: „Ceea ce cunoastem bine insa este Nemeritocratia, pe care putem incepe a o refuza constienti fiind de faptul ca denumirea ei vine  de la „a nu merita”, dar si de la a „nemeri”, adica a sti sa nimeresti intre naivi pe care ii poti manipula. Sau, si mai direct, de la „Nemernicie”. Nemernicia politica a altor interese decat cele pe care pretinzi ca le exprimi”, spune profesorul.

Nu stiu de ce, dar Romania pare o tara linistita, peste care s-a suprapus o gasca de profitori, care fac cu schimbul la conducere. Diferentele ideologice sunt simple pretexte, pentru ca ei nu au ideologie, ci numai o sete incredibila de a aduna averi, de a se capatui.

De cele mai multe ori, batalia se duce pentru interese economice, de influenta si nicidecum pe proiecte ori pentru binele comunitatii. Meritocratia nu poate functiona intr-o Romanie captiva in care functioneaza doar interesul de clan sau spaga. „Baiat destept, pregatit, dar nu-i de-al nostru” este formula-cheie ce stopeaza carierele multor oameni care ar avea ceva de spus in tara aceasta.

Teoria lui „altul nu avem”, „astia sunt, cu astia dansam” este una paguboasa, este un gest de lasitate, de pesimism mioritic, care nu duce nicaieri. Sau duce la o tara care pare din ce in ce mai mult ocupata de o clasa politica nu iresponsabila, ci criminala.

Ciiti si:

Fara mila

Ne puteți urmări și pe Google News