Bibliotecarul Avram Iancu, la granița cu România

Bibliotecarul Avram Iancu, la granița cu România

Avram Iancu, bibliotecarul care și-a propus să parcurgă înot Dunărea de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, va ajunge mâine la granița cu România și va intra oficial pe teritoriul țării noastre prin vama de Moldova Nouă, județul Caraș- Severin, potrivit unui anunț postat pe pagina lui de socializare.

Avram Iancu a explicat că nu poate să ajungă la țărmul românesc în dreptul localității Baziaș, chiar la intrarea Dunării în țară, deoarece trebuie să îndeplinească, mai întâi, formalitățile ce țin de legislația de frontieră. Prin urmare, el va trebui să iasă oficial din Serbia prin vama de la Veliko Gradiste, situată la 10 kilometri în aval de Baziaș.

„Doar după ce fac ieșirea din Serbia am voie să ating pământul patriei mamă, în dreptul localității Moldova Nouă, unde voi face intrarea oficială în țară, prin intermediul vămii de acolo", a scris Iancu.

Sportivul va înnopta luni seara la Veliko Gradiste și estimează că va ajunge la Moldova Nouă mâine, între orele 11,00 și 12,00.

Ne puteți urmări și pe Google News

O dată intrat în România, bibliotecarul din Petroșani mai are de înotat 1.075 de kilometri pentru a ajunge la punctul final al călătoriei sale de pe Dunăre. Practic, din 2.860 de kilometri ai fluviului, el a străbătut până acum aproape 70% din totalul distanței, prin șase țări și patru capitale europene.

Ultimii kilometri înotați pe Dunăre au fost extrem de dificili pentru Avram Iancu, din cauza valurilor mari, chiar și de un metru, la care a trebuit să facă față. Vântul puternic i-a redus ritmul de înaintare, astfel că temerarul a parcurs distanțe ce nu au depășit 30 de kilometri, zilnic, mai scurte ca de obicei.

„Valurile din față au fost adversari care mi-au dat croșeu după croșeu", recunoaște Iancu în una dintre postările sale de pe traseu.

Bibliotecarul a plecat înot pe Dunăre pe 20 iunie, din Munții Pădurea Neagră, într-o călătorie în care și-a propus să parcurgă 2.860 de kilometri de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră.

Alături de Iancu se află caiacistul Valerică Rîmbu, din Galați, un sportiv experimentat care a plutit cu caiacul pe Dunăre peste 2.500 de kilometri, dar și o echipă de suport.

Avram Iancu a spus că doar două persoane au reușit până acum să străbată înot Dunărea, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren și labe de înot. Șase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat același parcurs, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.

Bibliotecarul din Petroșani este cunoscut pentru că a reușit să traverseze înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore în care a parcurs 62 de kilometri.