Berlusconi rămâne premier, Italia rămâne în criză

Berlusconi rămâne premier, Italia rămâne în criză

Şeful guvernului de la Roma a primit ieri votul de încredere al parlamentului, dar succesul său este umbrit de instabilitatea politică şi de problemele economice cu care se confruntă ţara.

Perioada de instabilitate politică se prelungeşte şi după votul de ieri din Senat şi din Camera Deputaţilor de la Roma. Moţiunea de cenzură a fost respinsă în ambele Camere ale parlamentului, dar victoria lui Silvio Berlusconi nu este una care să îi garanteze un viitor politic, apreciază politologii italieni, citaţi de France Presse.

Votul strâns din Camera Deputaţilor - 314 voturi contra moţiunii şi 311 pentru - demonstrează că guvernul "nu mai are o majoritate solidă pe care să poată conta", explică Giacomo Marramao, profesor de filosofie politică la Universitatea din Roma.

"Poate ar fi fost mai bine să piardă"

"Este un vot care nu rezolvă mare lucru. Poate că ar fi fost mai bine ca Berlusconi să piardă", susţine, la rândul său, profesorul de ştiinţe politice Franco Pavoncello.

În acest caz, şeful guvernului de la Roma ar fi avut ocazia să convoace alegeri anticipate, spunându-le italienilor că trebuie să meargă la urne deoarece a fost trădat de fostul său aliat, Gianfranco Fini, explică Pavoncello.

Ruptura dintre cei doi fondatori ai Partidului Poporul Libertăţii s-a produs în vară, când Gianfranco Fini şi aproximativ 40 de parlamentari fideli acestuia au părăsit formaţiunea şi au format gruparea Viitor şi Libertate.

Pro şi contra anticipate

"Merg mai puternic în Europa", a declarat Berlusconi, la scurt timp după ce moţiunea de cenzură a fost respinsă, referindu-se la deplasarea pe care o va face în capitala Belgiei, Bruxelles, unde va participa la summitul european de pe 16-17 decembrie.

Profesorul Franco Pavoncello este însă convins că Berlusconi şi aliaţii săi din Liga Nordului nu mai pot guverna în actualele condiţii. "Vom merge curând la urne , în aprilie", estimează el.

Pe de altă parte, Giacomo Marramao apreciază că organizarea de alegeri anticipate prezintă un risc însemnat pentru "echilibrul instituţional al ţării", care "are nevoie de stabilitate". În opinia acestuia, chiar dacă rămâne la putere, Silvio Berlusconi (74 de ani) se îndreaptă spre finalul carierei sale politice. "Regele nu este însă mort", comentează France Presse.

Economiştii italieni sunt mai îngrijoraţi de criza datoriei publice decât de soarta lui Silvio Berlusconi. "Există riscul ca, la primul test important, guvernul să cadă, într-un moment în care Italia are nevoie de reforme structurale pentru a-şi consolida creşterea" economică, subliniază Chiara Corsa, economist la banca UniCredit.

Datoria publică a ţării a atins, în octombrie, nivelul-record de 1.867 miliarde de dolari, adică aproximativ 120% din PIB. Este "a treia datorie publică din lume" în valoare absolută, a spus luni Berlusconi, care pozează în garantul credibilităţii financiare a ţării sale.

Ne puteți urmări și pe Google News