Berlinul da tonul modei in agricultura

Berlinul da tonul modei in agricultura

La "Saptamana verde", romanii promoveaza produse pe care nemtii nu au de unde sa le cumpere.

Ulei de porumb nerafinat, paste fara gluten, icre de somon, miere bio si  „Muscat sec” sunt doar cateva dintre produsele cu care Romania s-a prezentat la expozitia internationala pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura „Saptamana Verde”, ce se desfasoara pana pe 28 ianuarie la Berlin. Vizitatorii pot vedea, gusta si chiar cumpara o parte dintre produsele expuse, majoritatea dintre acestea fiind noutati absolute pentru piata germana.

Se poate spune ca nici nu vor intra pe aceasta piata foarte curand, pentru ca desi producatorii s-au pregatit cum se cuvine pentru distribuitorii nemti, acestia vor ajunge la standul Romaniei doar din intamplare. Asta pentru ca prezenta romaneasca la targ a fost organizata de Ministerul Agriculturii, care nu s-a implicat in facilitarea schimburilor comerciale.

„Este un targ de consum, de promovare a imaginii tarii prin produsele specifice. Nu este o expozitie care sa duca la relatii comerciale”, spune Nicolae-Flavius Lazin, secretar de stat in minister, care a investit 750.000 de lei noi pentru inchirierea standului de 140 mp. In schimb, ungurii au fost de alta parere.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noi am incercat sa cream contacte cu cat mai multe firme care ar putea fi interesate de produsele noastre, ca sa luam legatura si cu consumatorul si cu distribuitorul in acelasi timp”, a afirmat un delegat al ambasadei Ungariei din Berlin. Nici bulgarii nu s-au lasat mai prejos, camera de comert bulgaro-germana fixand zilnic intalniri.

Dezamagire mare printre producatori

In a doua zi de la inceperea evenimentului, producatorii romani s-au aratat foarte nemultumiti de rezultatele deplasarii. „Vrem sa exportam in Germania, dar am venit aici degeaba”, au spus cei prezenti, care nu se asteptau sa fie nevoiti doar sa atraga bunici si nepoti sa cumpere un borcan de miere sau sa guste zacusca.

„Mi se pare ca tot targul este un eveniment de distractie a berlinezilor”, a fost de parere Marius Zaviceanu, manager de export la Ave Impex, firma crescatoare si distribuitoare de pui. „Am investit special in materiale promotionale, dar daca merge asa toata saptamana, am pierdut timpul degeaba”, sustine Iuliana Pana, manager de vanzari la Leader, producator de conserve de legume si fructe.

Germanii poftesc la zacusca

Standul romanesc a adunat, la Berlin, mai ales produse romanesti traditionale. Firma Arpis le prezinta nemtilor singurul ulei din porumb nerafinat, bun atat la salate, cat si la prajeli - prezent deja pe piata spaniola. Alte vedete sunt pastele fara gluten, pe care romanii vor sa le vanda europenilor de patru ori mai ieftin decat italienii, singurii care mai produc acest sortiment. Icrele „made in Romania” testeaza si ele piata, desi „am observat ca nemtii nu prea sunt obisnuiti cu pestele”, cum spune Valeria Cherbis, export manager Negro 2000.

In schimb, germanii sunt amatori de castraveciori romanesti si magiun de prune, dar nu refuza nici zacusca. „Vin si mananca cu lingurita”, zice reprezentantul Leader. Din pachet nu lipsesc nici cornetele si biscutii pentru inghetata, precum si degustarile de vin de la Jidvei. La vanzare stau doar mierea si produsele traditionale, cum ar fi ouale de Pasti incondeiate, covoarele, farfurii din ceramica si servete, prezentate de Asociatia pentru Turism Rural. Pentru a atrage atentia, standul a fost „dotat” cu o formatie de dansuri si cantece populare.

Vedeta

Vacanta la tara

„Romania ar trebui sa parieze mai mult pe turismul rural. Raportul calitate-pret este excelent si peisajele sunt mirifice. Singurul impediment este transportul”, este de parere Klaus Ehrlich, presedintele Asociatiei Europene pentru Turism Rural. Acesta ii sfatuieste pe reprezentantii turismului sa ofere toate informatiile pe site. Rudig Hugemeier,  52 de ani, din Bavaria, se teme ca Romania rurala sa nu-si piarda farmecul natural odata cu aderarea la UE. „Am vazut manastirile din Bucovina si Maramures si am ramas impresionat. N-am avut nevoie decat de 400 de euro de persoana pentru opt zile, timp in care am innoptat in campinguri si in pensiuni. Anul acesta il iau si pe el”,  spune omul aratand spre prietenul sau.

Discutii cu Rusia

UE ne apara interesele

„Comisarul pe agricultura, Mariann Fischer Boel, si Markos Kyprianou, comisarul pentru siguranta alimentara, au intervenit pentru Romania in discutiile cu Rusia, in legatura cu exportul de produse de origine animala, si au spus clar ca Federatia Rusa negociaza cu Uniunea Europeana, nu doar cu Romania”, a afirmat Flavius Lazin.

Potrivit acestuia, in urmatoarele zile urmeaza sa se definitiveze termenii tehnici ai protocolului pus la punct in decembrie anul trecut, la Berlin fiind prezent si ministrul rus al agriculturii. O noutate e si demararea procedeului pentru identificarea unor programe comune cu Elvetia, care vor fi finantate din fondul pe care aceasta tara il varsa in contul UE.

Participanti

Ministerul Agriculturii a platit standul pentru zece firme

Firma                                Localitatea                                           Specific

Leader                                  Mogosoaia                         conserve din legume si fructe

Ave Impex                            Satu Mare                            carne de pasare si oua

Negro 2000                         Bucuresti                             icre si specialitati de peste

Uni Com Pack                    Satu Mare                            faina si malaiuri

RubinKing 2000                 Carei                                    biscuiti

Jidvei                                     Alba                                     vinuri

Institutul Pasteur                Bucuresti                             produse de medicina veterinara

Akybud PROD                     Targu-Jiu                             miere

Bioapicola                                                                          miere si produse apicole

ANTREC                                                                             asociatie profesionala