Germania acordă compensații de 2,4 miliarde de euro operatorilor de reactoare nucleare

Germania acordă compensații de 2,4 miliarde de euro operatorilor de reactoare nucleare

Guvernul de la Berlin a anunțat că acordă compensații de 2,4 miliarde de euro operatorilor de reactoare nucleare forțați să închidă prematur. Compensațiile se acordă în urma anunțului guvernamental german de a renunța în totalitate la energie nucleară până în 2022.

Guvernul de la Berlin a anunţat vineri că a fost de acord să acorde compensaţii de 2,4 miliarde de euro operatorilor de reactoare nucleare pentru că i-au forţat să le închidă prematur, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Compensații consitente anunțate de guvernul de la Berlin

Compensaţiile vin după ce cancelarul Angela Merkel anunţase că statul german va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022. Decizia a fost luată în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia).

Joi, publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) informase, citând surse guvernamentale, că o sumă de 2,4 miliarde de euro va fi disponibilă din buget pentru compensaţii. Vor beneficia de compensaţii firmele germane listate RWE (880 milioane de euro) şi E.ON (42,5 milioane de euro), precum şi compania suedeză Vattenfall (1,425 miliarde de euro) şi grupul german EnBW (80 milioane de euro).

Curtea Constituțională a susținut punctul de vedere al companiilor producătoare de energie nucleară

Curtea Constituţională s-a pronunţat în noiembrie în favoarea companiilor care au susţinut că oferta anterioară a Guvernului de la Berlin este prea scăzută. Grupul german E.ON are, de asemenea, o prezenţă importantă pe piaţa din România.

Germania are una dintre cele mai nepoluante viziuni în privința obținerii energiei și politicile ei sunt îndreptate de mai multă vreme în acest sens, fiind chiar un exemplu stimulator pentru restul statelor europene în această privință. În ciuda eforturilor sale de a obține energie verde, Germania este momentan unul dintre statele dependente de gazul livrat de Rusia și țara încearcă să devină mai productivă și mai puțin dependentă de resursele externe.

Germania este un adevărat motor al economiei europene și un  reper la care majoritatea statelor europene se raportează atunci când au așteptări și exigențe. În pandemie însă, Germania este într-o situație deloc de invidiat, încercând să facă față cu succes tuturor provocărilor și instituind în paralel cu campania de vaccinare și un al treilea locck-down.