Faimoasa berărie bucureșteană cu povești de legendă. Caragiale a făcut-o celebră

Faimoasa berărie bucureșteană cu povești de legendă. Caragiale a făcut celebră Berăria Gambrinus, locul vizitat de toată lumea bună a sfârșitului de secol 19 și care a făcut istorie.

Faimoasa berărie bucureșteană citată deseori de Caragiale a făcut mereu parte din istoria Capitalei.

Berăria s-a aflat în Piața Teatrului, lângă Pasajul Roman

Însă în timp s-a pierdut informația despre locul unde a fost cu adevărat Gambrinus. Mulți își imaginează că a fost berăria de la parterul fostului Hotel Cișmigiu, numit mai demult Hotel Palace (azi devenit o ruină) de la intersecția bulevardului Regina Elisabeta cu strada Ion Brezoianu. Este total greșit. Berăria de la acea adresă a apărut mai târziu și a preluat numele vechii cârciumi, care existase de fapt, până la începutul anilor 30, în Piața Teatrului.

Berăria Gambrinus fondată de Caragiale a făcut epocă. Sursa foto: art-historia.blogspot.com

În realitate berăria Gambrinus s-a aflat la parterul unui imobil cu două etaje de pe panta străzii Ion Câmpineanu. O poză datând aproximativ din anul 1935 dă un indiciu exact despre locul unde se afla. În 1944, pe finalul celui de-al Doilea Război Mondial, centrul orașului a fost bombardat. Întreaga zonă, care cuprindea și faimosul Pasaj Roman (de unde este plasat magazinul Muzica până la Cinema Union) a fost demolată și reconstruită.
Singurul loc rămas dinainte de război, în cvartalul respectiv, a fost blocul Adriatica cu turn și orologiu, construită după 1935, în stil modernist. În prezent, locul unde se afla odinioară berăria Gambrinus este deținut de un bloc fără o personalitate arhitecturală ieșită din comun.

Berăria Gambrinus a fost afacerea lui Caragiale

La începutul secolului XX, Ion Luca Caragiale deschidea pe Calea Victoriei (vizavi de Teatrul Național, de la acea vreme) o berărie care avea să își câștige renumele în scurt timp.

Locul unde s-a aflat Berăria Gambrinus, care a inspirat multe legende. Sursa foto: art-historia.blogspot.com

Marele scriitor botezat-o Gambrinus, fiind se pare singura afacere de succes dintre numeroasele încercate de nea Iancu. Localul a funcționat mult timp după moartea patronului său, fiind preluat de fabrica de bere Luther (cunoscută popular ca Grivița). Vara, berăria deținea o terasă imensă, frecventată de toată protipendada vremii. Iarna, în salonul care putea primi 200 de clienți. aveau loc concerte de jazz sau lăutărești, unele dintre ele fiind transmise în direct la radioul național.

Clădirea de pe Victoriei a fost demolată în 1944, după ce suferise grave avarii în urma unui bombardament al americanilor asupra Capitalei, potrivit bucurestiivechisinoi.

Gambrinus, rivalul de la hotelul Cișmigiu

Pe de altă parte, în 1941, un investitor pe nume Naumescu a deschis o cârciumă de lux pe care a botezat-o tot Gambrinus, la parterul celebrului hotel Cișmigiu. Noul local a ajuns rapid la succes, concurându-l pe cel original până în 1948, când a fost naționalizat de comuniști. În anii ’90 a avut loc închiderea berăriei,  redeschisă de aceeași firmă care a reabilitat hotelul Cișmigiu. În prezent atât hotelul, cât și berăria funcționează ca acum aproape 70 de ani.