Benjamin Zephaniah, actorul din „Peaky Blinders”, a murit. Cum a umilit-o pe Regina Elisabeta

Benjamin Zephaniah, actorul din „Peaky Blinders”, a murit. Cum a umilit-o pe Regina Elisabeta A murit un actor din „Peaky Blinders”. El refuzase să fie decorat de regina Elisabeta. Sursa foto Youtube

Un celebru actor din „Peaky Blinders” a murit. El a refuzat să fie numit Ofiţer al Imperiului Britanic (OBE) de către regina Elisabeta din cauza brutalizării strămoşilor săi.

Benjamin Zephaniah, a murit joi la vârsta de 65 de ani, a anunțat familia sa. Actorul a interpretat personajul Jeremiah Jesus în faimosul serial „Peaky Blinders” și a scris mai multe opere. El fusese diagnosticat cu o tumoră pe creier în urmă cu opt săptămâni.

„Suntem profund întristaţi să anunţăm moartea iubitului nostru soţ, fiu şi frate în primele ore ale acestei zile de 7 decembrie 2023”, a transmis familia sa pe Instagram.

Ne puteți urmări și pe Google News

Benjamin Zephaniah a refuzat-o pe Regina Elisabeta

În 2003, actorul a refuzat să fie numit Ofiţer al Imperiului Britanic (OBE) de către regina Elisabeta pentru serviciile aduse literaturii, explicând că această distincţie moştenită din imperialism îi aminteşte de „brutalizarea strămoşilor săi”.

„Mă înfurie să aud cuvântul „imperiu”, îmi aminteşte de sclavie, de mii de ani de brutalitate, îmi aminteşte cum strămoşii mei au fost violaţi şi cum strămoşii mei au fost brutalizaţi”, a explicat actorul.

Benjamin Zephaniah

Benjamin Zephaniah a murit. Sursa foto Youtube

Benjamin Zephaniah a fost în închisoare

Acesta s-a născut în 1958, la Birmingham (centrul Angliei), locul de desfăşurare a acţiunii din filmul „Peaky Blinders”. Benjamin a fost fiul unui poştaş din Barbados şi al unei infirmiere jamaicane. Dislexic, el a părăsit şcoala la 13 ani fără să ştie să citească sau să scrie, iar în tinereţe a fost în închisoare pentru o spargere. La 20 de ani s-a mutat la Londra şi a publicat prima sa carte de poezii, „Pen Rhythm”, în 1980.

Familia sa a declarat că Benjamin a fost un „adevărat pionier şi inovator” și că a lăsat în urma sa o carieră impresionată. Cei care l-au cunoscut au spus că actorul a fost un om integru și un exemplu pentru toată lumea.

Ce spun apropiații actorului

„A dat atât de multe lumii. Printr-o carieră incredibilă care a cuprins o bogată activitate în poezie, literatură, muzică, televiziune, radio, Benjamin ne lasă o moştenire fericită şi minunată”. „Vă mulţumim pentru dragostea pe care ne-aţi arătat-o, domnule profesor Benjamin Zephaniah”, se încheie textul. Black Writers' Guild a salutat „un prieten profund drag şi un titan al literaturii britanice”. „Benjamin a fost un om integru şi un exemplu de trăire a valorilor sale”, a declarat breasla într-un comunicat, potrivit AFP.