Scrisoare pentru demiterea lui Benjamin Netanyahu. Peste 40 de lideri israelieni au semnat

Scrisoare pentru demiterea lui Benjamin Netanyahu. Peste 40 de lideri israelieni au semnat Benjamin Netanyahu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Peste 40 de înalți oficiali israelieni, foști lideri în securitatea națională, personalități cunoscute din domeniul științific și lideri de afaceri influenți, au expediat o scrisoare către președintele Knesset-ului din Israel, solicitând destituirea prim-ministrului Benjamin Netanyahu. Argumentul lor este că premierul constituie o amenințare „existențială” pentru statul lor.

Scrisoarea aduce critici coaliției pe care Benjamin Netanyahu a inițiat-o pentru formarea celui mai drept guvern din Israel.

De asemenea, punctează eforturile sale extrem de controversate de reformare a sistemului judiciar israelian, pe care semnatarii consideră că au generat lacune de securitate, culminând cu atacurile din 7 octombrie.

Benjamin Netanyahu, responsabil pentru atacul din 7 octombrie

Printre cei 43 de semnatari se numără foști șefi IDF Moshe Ya'alon și Dan Halutz, Tamir Pardo și Danny Yatom, care au condus agenția de informații Mossad, precum și Nadav Argaman și Yaakov Peri, care au fost directori ai serviciului de securitate internă Shin Bet.

Ne puteți urmări și pe Google News

Foști CEO, ambasadori, oficiali guvernamentali și trei laureați ai Premiului Nobel pentru chimie - Aaron Ciechanover, Avram Hershko și Dan Shechtman - au semnat, de asemenea, scrisoarea.

„Credem că Netanyahu poartă responsabilitatea principală pentru crearea circumstanțelor care au condus la masacrul brutal al peste 1.200 de israelieni și alții, rănirea a peste 4.500 și răpirea a peste 230 de persoane, dintre care peste 130 sunt încă ținute în captivitate de către Hamas”, se arată în scrisoare.

„Sângele victimelor este pe mâinile lui Netanyahu”.

Nivelul de popularitate al lui Benjamin Netanyahu a înregistrat o scădere semnificativă în timpul celui de-al șaselea său mandat de prim-ministru, acum puțin peste un an.

Reformele judiciare propuse de el au fost criticate vehement, amenințând să provoace o criză constituțională și au contribuit la polarizarea țării, determinând luni întregi de proteste ample și regulate.

„Liderii Iranului, Hezbollah și Hamas”, se arată în scrisoare, „au lăudat în mod deschis ceea ce au perceput corect ca un proces destabilizator și eroziv al stabilității Israelului, condus de Netanyahu, și au profitat de ocazie pentru a afecta și deteriora securitatea Israelului”.

Hamas

Hamas. Sursa foto: Twitter

Partidului actualului premier a scăzut considerabil în sondaje

Conform unui sondaj recent, se pare că partidul politic al lui Benjamin Netanyahu, Likud, ar ocupa în prezent o poziție secundă, destul de îndepărtată, în cazul unor alegeri organizate în acest moment.

Cel mai bine clasat în sondaj este partidul Național Unity, avându-l în frunte pe fostul șef al IDF, Benny Gantz, care servește în prezent în cabinetul de război al lui Netanyahu.

Deși următoarele alegeri sunt planificate să aibă loc în 2026, s-au înregistrat proteste și cereri de alegeri anticipate, inclusiv din partea unuia dintre principalii lideri ai opoziției din Israel, Yair Lapid.

„Situațiile care au dus la alegeri înainte în Israel sunt aproape nimic în comparație cu ceea ce trece acum Israelul”, a declarat Haim Tomer, un fost ofițer de lungă durată al Mossad, care s-a retras după ce a condus divizia de informații a agenției și care a semnat scrisoarea cerând înlăturarea lui Netanyahu.

Toată lumea înțelege că Netanyahu nu este competent să conducă Israelul”, a spus Tomer pentru CNN.

Benjamin Netanyahu, acuzat că nu-și asumă vina pentru atacul Hamas

Semnatarii scrisorii afirmă că premierul israelian a acționat în sprijinul Hamas în Fâșia Gaza, în detrimentul Autorității Palestiniene, pe care SUA susțin că ar trebui revitalizată pentru a exercita guvernarea atât în Cisiordania, cât și în Fâșia Gaza.

Netanyahu, premierul israelian

Benjamin Netanyahu. Sursa foto: Dreamstime

Scrisoarea îl critică pe Benjamin Netanyahu pentru că refuză să-și asume responsabilitatea pentru atacurile din 7 octombrie, în loc să recunoască propriile erori.

„Îi acuză pe alții și incită împotriva celor care au luptat pentru a salva democrația israeliană de acțiunile și planurile sale distructive și acum se mobilizează cu toată inima pentru a susține eforturile naționale de război ale Israelului”, se mai arată în scrisoare.