Premierul Benjamin Netanyahu a reafirmat, duminică, în cursul unei reuniuni a cabinetului, dreptul Israelului de a se apăra împotriva unui posibil atac nuclear din Iran, conform Agerpres
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi tocmai a afirmat la Teheran că un atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene este împotriva legii", a menţionat Netanyahu. "Împotriva cărei legi?, a întrebat el.
El a precizat că Iranul a cerut în mod deschis distrugerea Israelului şi a afirmat că este clar faptul că Israelul trebuie să se apere."Spun aceasta pentru că nimic nu ne va descuraja să ne apărăm ţara şi să-i împiedicăm pe duşmanii noştri să elimine statul evreu", a subliniat premierul Netanyahu.
Ce mișcare a făcut Iranul sâmbătă
Rafael Grossi a anunţat sâmbătă că Iranul a acceptat să reconecteze camerele de supraveghere în mai multe situri nucleare şi să crească ritmul inspecţiilor." Rafael Grossi s-a întors dintr-o vizită de două zile la Teheran, unde a avut întâlniri la cel mai înalt nivel, între care şi cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi.
Vizita lui Grossi intervine după descoperirea de particule de uraniu îmbogăţit aproape de nivelul necesar pentru fabricarea unei bombe atomice în facilitatea subterană de la Fordo, la circa 100 kilometri sud de capitala Teheran.
Iranul, care neagă că ar intenţiona să se doteze cu arme nucleare, s-a justificat invocând "fluctuaţii involuntare" în cursul procesului de îmbogăţire şi a dat asigurări că nu a făcut "nicio încercare de a îmbogăţi (uraniu) dincolo de 60%".
Altfel, administrația americană se teme că o colaborare între Rusia și Iran în domeniul militar ar fi extrem de periculoasă, atât pentru Ucraina și Europa, cât și pentru zona Orientului Mijlociu.
Coordonatorul pentru comunicații strategice la NSC de la Casa Albă, John Kirby, a spus că Rusia „continuă să primească drone din Iran”. Moscova și Teheranul au respins în mod repetat informația cu privire la furnizarea de drone iraniene către Rusia pentru utilizarea lor în Ucraina.
Teheranul recunoaște că a furnizat Rusiei drone, dar într-un număr mic și înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia.