Belodedici: "Nu mă bucur că River Plate a retrogradat"

Belodedici: "Nu mă bucur că River Plate a retrogradat"

"Milionarii" au "picat" în premieră , dar fostul fundaş al Stelei nu râde de necazul echipei argentiniene împotriva căreia, în urmă cu 25 de ani, i s-a anulat cel mai important gol al carierei.

Celebra echipă de fotbal argentiniană River Plate a retrogradat duminică pentru prima dată în istoria sa de 110 ani! "Milionarii" au remizat, pe stadionul "El Monumental" din Buenos Aires, în manşa a doua a play-offului cu Belgrano de Cordoba, scor 1-1, pierzându-şi, astfel, poziţia în Primera Division, după ce au încheiat ultimii trei ani de competiţie cu al 17-lea punctaj. În tur, Belgrano s-a impus cu 2-0.

Trei ani vor juca în "B"!

Pe finalul meciului, fanii lui River Plate şi-au ieşit din minţi, aruncând din tribune cu obiecte spre jucători, care erau deja cuprinşi de lacrimi. Revolta a continuat şi în afara stadionului. Şeful serviciilor medicale de urgenţă a anunţat că 55 de persoane au fost rănite, în timp ce poliţia a dezvăluit că 35 de ofiţeri au suferit răni. Conform publicaţiei "Clarin", 37 de spectatori au fost arestaţi.

În timp ce fanii lui River Plate îşi manifestau furia, cei ai lui Boca Juniors au sărbătorit retrogradarea duşmanilor de moarte. Rivalitatea datează din anul 1925, când River s-a mutat din zona muncitorească "La Boca" şi a devenit un club reprezentativ pentru bogaţii din Buenos Aires, în timp ce Boca a rămas echipa clasei muncitoare. Conform statisticilor publicate de "El Nacional", peste 70% dintre microbiştii argentinieni sunt fani ai celor două rivale. Derby-urile disputate de cele două echipe poartă titulatura de "Superclasico".

Cel mai întunecat moment din istoria lui River Plate vine la exact 15 ani după cea de-a doua şi ultima victorie a clubului în Copa Libertadores, de la 26 iunie 1996. "Milionarii" au în palmares şi 33 de titluri în Argentina, o Cupă Intercontinentală, o Supercupă Sudamericană şi o Cupă Interamericană.

Sistemul competiţional din "Ţara Tangoului" este foarte întortocheat. Echipele retrogradate şi promovate se stabilesc o dată la trei ani, luându-se în considerare punctajele cumulate în această perioadă. Astfel, "Milionarii" vor avea ocazia să promoveze abia în 2014!

"E ceva greu de închipuit"

Miodrag Belodedici nu are amintiri prea plăcute legate de River Plate. În decembrie 1986, Steaua a jucat finala Cupei Intercontinentale, la Tokio, în compania clubului argentinian, pierzând cu 1-0 după ce lui Belo i-a fost anulat poate cel mai important gol din carieră, deşi acesta fusese valabil.

"Cupa Intercontinentală e ceva unic în cariera unui fotbalist. Când am dat golul, nu ştiam dacă să alerg, să ridic braţele, să-mi dau jos tricoul... Apoi am văzut asistentul cu steagul ridicat şi asta a fost", ne-a declarat "Căprioara". Fostul fundaş nu le poartă ranchiună sud-americanilor: "N-am de ce să mă bucur că au retrogradat. River e un club mare, cu mulţi suporteri şi pentru oricine din lume retrogradarea lor e ceva greu de închipuit". "Vom rezista. Vor trebui să mă scoată de aici doar cu picioarele înainte" DANIEL PASSARELLA, preşedintele clubului River Plate

PRECEDENTE

Alţi "granzi" care au simţit gustul umilinţei

River Plate se alătură unei liste impresionante de echipe mari retrogradate.

  • În Anglia, Manchester United a "căzut" în 1974, la şase ani după câştigarea Cupei Campionilor Europeni. Nottingham Forest (în 1972 şi 1992) şi Leeds United (în 2007) au retrogradat la câţiva ani după victorii în campionat şi în cupele europene.
  • Napoli, câştigătoare a Cupei UEFA şi a două campionate în Italia în perioada 1986-1990, a "picat" în 1998 şi a ajuns şi în Serie C!
  • Multe alte echipe de renume din Italia au fost retrogradate după cazuri celebre de corupţie: AC Milan, Fiorentina, Juventus şi Lazio. La fel a păţit şi Marseille, în 1994, la doi ani după ce a luat Liga Campionilor, fiind "îngropată" de propriul şef, Bernard Tapie.

Ne puteți urmări și pe Google News