Belgia, ținta hackerilor din China comunistă

Belgia, ținta hackerilor din China comunistă Poliția belgiană / Sursă foto: captură video

Parlamentarii din Belgia vizați de atacurile hackerilor susținuți de regimul comunist din China au început să facă dezvăluiri despre aceste infracțiuni cibernetice.

China comunistă a vizat inclusiv un fost premier

La o săptămână după dezvăluirile din „Le Vif” cu privire la Els Van Hoof, cinci parlamentari, inclusiv fostul prim-ministru Guy Verhofstadt, vizat de grupul de hackeri APT31 afiliat Beijingului, au vorbit cu colegii noștri de la „Le Soir” și „De Standaard”.

După ce „Le Vif” a dezvăluit tentativa de piratare a președintelui Comisiei pentru relații externe, Els Van Hoof și, posibil, a deputatului Georges Dallemagne și a europarlamentarului, de către un grup de hackeri afiliați Chinei, limbile se dezleagă.

Guy Verhofstadt

Guy Verhofstadt, posibilă victimă a hackerilor Chinei comuniste

Parlamentarii menționați, precum și deputatul Samuel Cogolati – despre a cărui piratare „Le Soir” făcuse dezvăluiei încă de anul trecut – și europarlamentarul Hilde Vautmans au început să vorbească, confirmând că au fost victimele tentativelor de piratare ale grupului APT31, legat de Beijing, conform diverselor servicii europene de informații. Aceste comentarii au fost reluate luni de colegii noștri de la „Le Soir” și „De Standaard”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cerere de cercetare judiciară în Belgia

Cazul, care a dus deja la o convocare a numărului 2 al ambasadei Chinei de către Ministerul Afacerilor Externe belgian, a luat amploare în urma unei serii de rechizitorii în Statele Unite unde, după o anchetă a FBI, o jumătate de duzină de membri ai APT31 au fost identificați drept presupușii autori ai acestui atac cibernetic.

Aceștia sunt bănuiți că au vizat, în timpul unei operațiuni de ingerință deosebit de masive, aproximativ o sută de membri ai IPAC, un grup umbrelă internațional care reunește parlamentari care sunt – tocmai – îngrijorați de actele de imixtiune ale Beijingului împotriva democrațiilor și a parlamentarilor acestora critici ai regimului.

Serviciile de informații din Belgia au reacționat greu

Vorbind cu „Le Soir” și „De Standaard”, parlamentarii și europarlamentarii se arată deosebit de surprinși de întârzierea cu care au putut uneori să fie avertizați de serviciile de informații și pledează pentru o protecție sporită a parlamentarilor în fața tentativelor de amestec ale Beijingului. În plus, aceștia mai cer să se deschidă o anchetă judiciară pentru ingerință străină (doar Samuel Cogolați a depus până acum plângere, conform informațiilor noastre).

„Serviciile de informații chineze au crezut că ne intimidează, dar nu ne vor reduce niciodată la tăcere: vom rămâne activi în apărarea valorilor democratice și a drepturilor omului în Belgia și în lume”, le-au declarat ei confraţilor noștri.

(Autor: Clément Boileau, Le Vif; Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)