Belgia, dată în judecată pentru poluarea aerului. România are două luni pentru a rezolva problemele

Belgia, dată în judecată pentru poluarea aerului. România are două luni pentru a rezolva problemele

Comisia Europeană a decis să dea în judecată Belgia din cauza nerespectării valorilor limită privind calitatea aerului impuse de UE pentru particulele în suspensie cunoscute sub denumirea de PM10. România are şi ea probleme din acest punct de vedere şi mai are două luni la dispoziţie în care să le rezolve.

Belgia nu a reuşit încă să rezolve problema depăşirii nivelului acestor particule în opt zone ale ţării, potrivit unui comunicat de presă al CE. Din acest motiv, la recomandarea comisarului pentru mediu Janez Potočnik, Comisia a hotărât să dea în judecată Belgia la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. „Întrucât România se află la rândul său în situaţia de a nu respecta valorile limită privind calitatea aerului în cazul PM10, Comisia va trimite un aviz motivat în cadrul acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, aflată în curs de desfăşurare. România are la dispoziţie două luni pentru a se conforma. În absenţa unui răspuns mulţumitor, Comisia ar putea sesiza Curtea de Justiţia a UE în privinţa acestui caz”, se arată în comunicatul de presă. România are probleme în 17 zone Numai în Bucureşti, anul trecut, toate cele opt staţii de monitorizare a calităţii aerului din zona Bucureşti-Ilfov au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor limită pentru cel puţin o substanţă poluantă (PM10), la unele staţii aceasta fiind de cinci ori mai mare decât limita zilnică acceptată. Astfel, cele mai poluate zone din Capitală, unde substanţele periculoase depăşesc limitele permise, sunt Cercul Militar şi Mihai Bravu. În România limitele privind PM10 sunt depăşite în 17 zone. Anul trecut, ţara noastră a solicitat o derogare pentru 11 dintre ele, iar Comisia a trimis un aviz motivat privitor la cele şase zone care nu intrau sub incidenţa cererii de derogare. După analizarea cererii de derogare, Comisia a ajuns la concluzia că nu se întrunesc condiţiile necesare, prin urmare va trimite României un aviz motivat pentru alte 9 zone (între timp situaţia s-a ameliorat în 2 dintre regiuni). România are la dispoziţie două luni pentru a trimite un răspuns. Lipsa progreselor în acest domeniu ar putea conduce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE. Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa le impune statelor membre să limiteze expunerea cetăţenilor la micro-particulele cunoscute sub denumirea de PM10. Actul legislativ limitează expunerea în ceea ce priveşte atât concentraţia anuală (40 μg/m3), cât şi concentraţia zilnică (50 μg/m3), care nu trebuie depăşite de mai mult de 35 de ori într-un an calendaristic. Particulele în suspensie (PM10) se găsesc în special în emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Ele pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. REACŢIA MINISTERULUI MEDIULUI:

Ca urmare a avizului motivat suplimentar privind depăşirea valorilor limităpentru pulberile în suspensie -PM10, în perioada următoare, la solicitarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, va fi organizată împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor o nouă videoconferinţă  cu participarea prefecţilor, preşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor din zonele şi aglomerările vizate, în vederea analizei îndeplinirii stadiului măsurilor întreprinse, precum şi a celor  necesare pentru remedierea şi încadrarea în valorile limită pentru PM10 prevăzute în Directiva 2008/50/CE.

Ne puteți urmări și pe Google News
articol sustinut