Belarus restricționează tranzacționarea criptomonedei pentru clienții ruși

Belarus restricționează tranzacționarea criptomonedei pentru clienții ruși

Platforma criptografică legată de Belarus Currency.com a declarat că își va restricționa serviciile pentru utilizatorii ruși după invazia Ucrainei de către Vladimir Putin în februarie.

„Invazia rusă a Ucrainei a adus violență și dezordine în rândul poporului Ucrainei. Condamnăm agresiunea rusă în cei mai puternici termeni posibil. Suntem alături de Ucraina și de toți cei care denunță acest război teribil. În aceste circumstanțe, nu mai putem continua să sprijinim clienții noștri din Rusia”, a spus un comunicat de la Currency.com.

Platforma a fost înregistrată pentru prima dată la Minsk în septembrie 2018, dar de atunci și-a mutat sediul în Gibraltar, potrivit site-ului său. Cu toate acestea, compania rămâne o societate cu răspundere limitată din Belarus, înființată în sensul decretului țărilor din 2017 privind dezvoltarea digitală.

Lipsa de susținere a clienților ruși

De la începutul invaziei ruse, o serie de națiuni au impus sancțiuni și restricții atât asupra țării, cât și asupra Belarusului, pe care mulți îl consideră că a ajutat invazia, permițând Moscovei să-și folosească teritoriul strategic în timpul invaziei. Vinerea trecută, SUA au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului, în timp ce Moscova a susținut că UE și-a închis granițele vehiculelor de marfă din ambele țări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, până acum majoritatea schimburilor importante de criptomonede au fost reticente în a pune interdicții utilizatorilor ruși în fața războiului din Ucraina. „Unii ruși obișnuiți folosesc cripto-ul drept colac de salvare acum, când moneda lor s-a prăbușit. Mulți dintre ei probabil se opun a ceea ce face țara lor, iar o interdicție i-ar răni și pe ei”, a spus CEO-ul Coinbase într-o serie de tweet-uri luna trecută.

Utilizarea criptomonedelor

Acest lucru a reflectat sentimentul altor lideri majori de schimburi Jesse Powell de la Kraken și Changpeng Zhao de la Binance, care în urmă cu câteva săptămâni au declarat că ideea de a limita utilizatorii în țară nu este etică și practică. De atunci, războiul s-a intensificat, împreună cu rapoartele de atrocități comise împotriva civililor ucraineni, ceea ce a determinat guvernele occidentale să impună mai multe sancțiuni.

În plus, liderii occidentali s-au concentrat din ce în ce mai mult pe utilizarea criptomonedei pentru a sustrage sancțiunile sau pentru a evita efectele lor cele mai grave, iar secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a emis un avertisment dur pentru burse luna trecută.

„Ceea ce vrem să lămurim foarte clar burselor de criptomonede, instituțiilor financiare, persoanelor fizice, oricui ar putea fi în măsură să ajute Rusia să profite și să se sustragă de la sancțiunile noastre: vă vom trage la răspundere”, a declarat Adeyemo pentru CNBC într-un interviu, potrivit Business Insider.