Belarus, noi sancțiuni pentru alegerile viciate din 2020

Belarus, noi sancțiuni pentru alegerile viciate din 2020 Putin Lukasenko / Sursa foto: TASS

Statele occidentale anunță noi sancțiuni la adresa statului Belarus, marcând astfel alegerile „viciate” din 2020

Noi sancțiuni pentru Belarus

Statele Unite, Marea Britanie și Canada au anunțat noi sancțiuni împotriva statului Belarus pentru a marca împlinirea a 4 ani de la niște alegeri contestate, care l-au readus la putere pe autoritarul președinte Aleksandr Lukașenko.

Lukașenko, un aliat al Moscovei, a înăbușit demonstrațiile democratice în masă de după alegerile din data de 9 august 2020, când guvernul a fost în general acuzat că ar fi falsificat rezultatele.

Departamentul Trezoreriei din SUA a anunțat că a sancționat 19 persoane, 14 companii și un avion care au eludat actualele sancțiuni și care au susținut operațiunile de război ale Rusiei în Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acțiuni antidemocratice în Belarus

„Acțiunile flagrant corupte, destabilizatoare și antidemocratice – împreună cu sprijinul continuu al acestei țări față de invazia ilegală a Rusiei în Ucraina – nu au făcut decât să izoleze și mai mult statul Belarus de comunitatea mondială”, după cum a subliniat într-o declarație Bradley Smith, oficial interimar din sectorul antitero al Trezoreriei.

Lukașenko a permis Rusiei să apeleze la teritoriul belarus în războiul său din Ucraina.

Anunțul SUA a survenit în urma noilor sancțiuni anunțate tot vineri de Marea Britanie împotriva a patru persoane și a trei firme de afaceri „ca urmare a încălcării drepturilor omului și a continuei facilitări a invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina”.

Ce vizează noile sancțiuni

„Astăzi, printr-un demers coordonat împreună cu partenerii noștri din străinătate, Regatul Unit a impus noi sancțiuni împotriva a șapte persoane și companii cu ocazia celei de-a patra aniversări a extrem de viciatelor alegeri din Belarus, astfel încât numărul total al sancțiunilor depășește cifra de 200”, se arată într-o declarație din partea Foreign Office (Ministerul britanic de Externe, n. red.).

Vineri, și guvernul Canadei a anunțat sancțiuni, impuse unui număr de 10 persoane și 6 firme de afaceri pe care le acuză că sprijină „actuala încălcare sistematică a drepturilor omului în Belarus”, sprijinind totodată și actualele operațiuni de război ale Rusiei.

Germania primește protestatari din Belarus

În urma disputatelor alegeri din 2020, această țară izolată din estul Europei s-a confruntat cu cele mai mari demonstrații de protest din istoria sa recentă, ele fiind brutal înăbușite de guvernul lui Lukașenko.

Circa 1.400 de oameni, în pușcăriile politice din Belarus

După patru ani, aproape 1400 de oameni se mai află încă în închisoare, iar alte câteva mii au părăsit țara. Începând din 2021, cel puțin șase deținuți politici au murit în detenție, potrivit declarației celor de la Foreign Office.

Într-o declarație comună, guvernele Statelor Unite, Regatului Unit și Canadei, precum și Uniunea Europeană - care, la începutul săptămânii, a sancționat 28 de oficiali belaruși – și-au exprimat „solidaritatea față de poporul din Belaus”.

„Vom continua să ne consultăm opiniile, inclusiv în privința sancțiunilor, pentru a-i trage la răspundere pe cei care au permis regimului lui Lukașenko să înăbușe democrația din Belarus”, au mai adăugat oficialii respectivi, potrivit Euractiv.

(Traducerea: Alexandru Danga, Rador)