Colaborare între dictatori. Militari din China, exercițiu antiterorist în Belarus

Colaborare între dictatori. Militari din China, exercițiu antiterorist în BelarusXi Jinping, Aleksandr Lukaşenko / Sursa: Președinția belarusă

Un grup militari ai Armatei din China comunistă a sosit în Belarus, în cursul zilei de sâmbătă, pentru a participa la un „antrenament anti-terorist” comun, a anunțat Ministerul Apărării din Belarus, citat de Kiyv Independent.

Militari din China, exercițiu militar în Belarus

Vestea vine la câteva zile după ce Belarus, aliatul cheie al Moscovei, s-a alăturat Organizației de Cooperare de la Shanghai condusă de China și Rusia. Organizația, potrivit inițiatorilor, se concentrează pe probleme politice, economice, de securitate și de apărare din Eurasia.

Exercițiile urmăresc „schimbul de experiență, coordonarea unităților belaruse și chineze și crearea unei fundații pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor belarus-chineze în domeniul pregătirii comune a trupelor”, potrivit ministerului Apărării de la Minsk.

Jocul dublu al liderului comunist din China în privința războiului din Ucraina

Exercițiile antiteroriste vor avea loc în Belarus, în perioada 8-19 iulie.

Belarus a sprijinit agresiunea declanșată de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, dar nu și-a angajat propriile trupe în conflict și nu a ajutat direct Rusia în războiul din statul vecin. Forțele ruse au lansat invazia totală a Ucrainei din Belarus la începutul anului 2022, dar au suferit o înfrângere lângă Kiev și au fost forțate să se retragă.

Liderul comunist chinez Xi Jinping și-a manifestat, pe 3 iulie, sprijinul pentru Rusia cu privire la războiului împotriva Ucrainei, spunând, la summitul cu Rusia, că Beijingul „a stat întotdeauna pe partea dreaptă a istoriei”.

Xi Jinping, Putin, China și Rusia

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Colaborarea dictatorilor contra Occidentului

În ceea ce a fost cea de-a doua întâlnire a lui Xi și a președintelui rus Vladimir Putin în ultimele două luni, liderii au convenit că relațiile bilaterale se află la un apogeu istoric și protejează în comun „liniștea și stabilitatea regională.

Deși China comunistă menține oficial o poziție neutră cu privire la războiul pe scară largă al Rusiei din Ucraina și neagă acordarea de ajutor letal, Beijing și Moscova continuă să-și întărească legăturile.

Diverse țări, inclusiv SUA, au acuzat China că ajută continuu mașina de război a Rusiei în Ucraina, furnizând mașini-unelte, tehnologie pentru arme, imagini prin satelit, semiconductori și alte tehnologii cu dublă utilizare.