Belarus lansează o alternativă la YouTube. Ce mari diferențe vor fi față de celebra platformă

Aleksandr Lukașenko.Sursa foto: Arhiva EVZ

Un oficial din Belarus a anunțat lansarea planificată a unui serviciu de găzduire video similar cu YouTube pe 12 septembrie. Acesta a recunoscut că acesta este „un analog destul de slab.”

Unele documente au arătat că platforma planificată de Belarus a fost dezvoltată cu ajutorul unei companii de telecomunicații austriece.

videobel.by

Potrivit agenției de știri de stat belaruse BELTA, vicepreședintele Administrației din Belarus, Vladimir Pertsov, a anunțat planul la sfârșitul lunii august într-o întâlnire cu președintele belarus Alexandr Lukashenko.

„Găzduirea video videobel.by. Aceasta este prima noastră platformă OTT [over-the-top]. Ea va găzdui programe și diverse secțiuni. Și chiar activități off-air ale creatorilor de conținut video. Dacă doriți, acesta este un analog destul de slab, dar un prim pas către crearea unui YouTube belarus,” a spus Pertsov.

Pertsov a spus că site-ul va găzdui transmisiuni în direct de la canalele TV belaruse. Desigur, pe lângă conținutul generat de utilizatori, precum și actualizări de știri de la BELTA pe pagina sa principală.

Ce zice Opoziția

Site-ul de știri al opoziției belaruse, Zerkalo, a raportat că proiectul a fost inițiat la începutul anului 2023. El a pornit la comanda lui Lukașenko din cauza eliminării de către YouTube a conținutului de propagandă de stat din Minsk.

Documentele au spus că subsidiara belarusă a A1 Telekom din Austria a fost implicată. Iar negocierile au început în vara anului 2023.

„Planul de dezvoltare a unui serviciu de găzduire video include și subsidiara belarusă a furnizorului austriac A1. Potrivit corespondenței de lucru, negocierile privind implementarea comună a proiectului au avut loc din începutul verii anului 2023,” a raportat Zerkalo.

Proruși

Un raport al Grupului A1 publicat în august 2023, a afirmat că compania respectă sancțiunile occidentale. Deși subsidiara belarusă probabil a menținut afaceri cu entități sancționate.

„Echipa de Conformitate și Juridică a Grupului monitorizează sancțiunile și colaborează îndeaproape cu unitățile afectate din cadrul Grupului A1 pentru a asigura conformitatea. Niciuna dintre companiile A1 Group – cu excepția A1 Belarus – nu a fost găsită având relații comerciale directe cu entități legale sancționate de UE,” se spune în raport.

Raportul a menționat că sancțiunile occidentale impuse Belarusului din cauza implicării țării în invazia Rusiei au afectat în principal lanțul de aprovizionare. Dar compania a găsit soluții pentru problemele întâmpinate. Austria a fost de mult timp criticată pentru relațiile sale cu Rusia după invazia din 2022. Un oficial UE a afirmat că abordarea laxă a Vienei a permis spionilor ruși să prospere în inima Europei.