Exclusiv. Speranțele românilor și mișcarea lui Iuliu Maniu. Alex Mihai Stoenescu explică situația. Video
- Catalin Dumitrescu
- 31 august 2024, 08:27
Bela KunPoliticienii Marii Uniri, deci și Vaida Voevod sau Vasile Goldiș, spune Alex Mihai Stoenescu, sperau ca armata română să infăptuiască alipirea Trasilvaniei de România. Desigur, ei încă aveau proaspătă în memorie ”Bătălia pentru Transilvania”. Dar, în ecuație este și Iuliu Maniu...
Aceasta a avut loc în perioada 27 august - 25 octombrie 1916 și a fost una din operațiunile majore realizate de armata română în timpul Primului Război Mondial. A început ca o încercare a Armatei Române de a anexa Transilvania și ca o încercare de a scoate Austro-Ungaria din război. Deși inițial, ofensiva română în Transilvania a fost marcată de succes, ofensiva Bulgariei în Dobrogea a dus la retragerea unor efective importante ale Armatei Române din Transilvania și mutarea acestora pe frontul din Dobrogea.
Maniu, salvatorul Vienei, dar în sprijinul Unirii
Alex Mihai Stoenescu amintește și de rolul altui politican român de geniu, Iuliu Maniu. La moment, el era ofițer în armata Dublei Monahii. El a prins momentul istoric. La Viena era haos total, nimeni nu asigura ordinea. Atunci, Maniu s-a oferit să apere Viena, cu soldații din subordine, mulți dintre ei români.
De fapt, în Viena și în împrejurimi, Iuliu Maniu dispunea de o armata de 60.000 de oameni. În întreg imperiul, armata națională a românilor din Transilvania avea 160.000 de soldați și ofițeri.
Iuliu Maniu și-a instalat comandamentul chiar într-o aripa a Ministerului de Război din Viena. Armata compusă din foștii soldați și ofițeri romani din Dubla Monarhie era condusă de un fel de stat-major, care se numea Senatul militar roman, a cărui creare fusese decisa la o reuniune ținută la restaurantul Dreher Park din Schonbrunn, pe data de 30 octombrie 1918.
Acest Senat a fost autoritatea care a condus Viena timp de 55 de zile. Până când autoritățile austriece au reușit să recapete controlul asupra unei parți a fostei poliții imperiale și asupra unui număr de soldați capabili să garanteze ordinea în capitala austriacă.
Pe scurt, dacă nu ar fi existat armata condusă de Iuliu Maniu, Austria ar fi riscat să aibă soarta Ungariei. La Budapesta, soldații bolșevici din fosta armata austro-ungară au creat Republica Ungară a Sfaturilor. Primul stat comunist din Europa Centrala, condus de Bela Kun.