Beirutul, in flacari

Beirutul, in flacari

Libanul a fost paralizat ieri de greva opozitiei prosiriene. Sustinatorii Hezbollah au ridicat pe sosele baraje din blocuri de beton si anvelope incendiate.

Cel putin trei manifestanti au fost ucisi si peste 130 au fost raniti in ciocnirile dintre manifestanti si fortele de ordine in Liban, tara paralizata ieri de o greva a opozitiei prosiriene, care a chemat la rasturnarea guvernului, relateaza AFP.

Intr-un climat de tensiune maxima, opozitia condusa de miscarea siita prosiriana Hezbollah a cerut sustinatorilor sai sa ia parte la greva blocand principalele drumuri ale tarii cu baraje din anvelope incendiate. Majoritatea parlamentara si guvernul pro-occidental au denuntat miscarea ca fiind o tentativa de lovitura de stat, solicitand fortelor de ordine sa redeschida drumurile.

Incepand cu ora 6.00, militantii au iesit la manifestatie in nordul, sudul si estul Libanului. Pe intreg cuprinsul capitalei Beirut puteau fi vazuti nori grosi de fum ridicandu-se deasupra barajelor in flacari. Potrivit unui corespondent al Reuters, militanti ai Hezbollah cu fetele acoperite cu masti negre au coordonat protestele, deplasandu-se pe motociclete si vorbind la statii de emisie-receptie.

Situatia exploziva de ieri reprezinta o escaladare a protestelor relativ pasnice organizate de opozitia siita incepand cu 1 decembrie. Manifestatiile au dus la cresterea tensiunilor intre sunnitii si siitii din Liban, tara condusa de un sistem fragil de alternanta la putere a factiunilor religioase.

Actualul guvern este sustinut de liderul sunnit Saad al-Hariri, fiul premierului asasinat Rafic al-Hariri, in timp ce opozitia are ca principali actori miscarea siita Hezbollah, sustinuta de Siria si Iran, si gruparea Amal.

Criza politica a debutat in noiembrie 2006, cand cei doi ministri Hezbollah din cadrul guvernului Fouad Siniora au demisionat, alaturi de alti patru membri ai opozitiei. La eforturile siitilor de a rasturna guvernul s-au alaturat si doua formatiuni crestine, Curentul Patriotic Liber, al generalului Michel Aoun, si Marada.

Populatia s-a inchis in case

Libanezii de rand au ezitat sa iasa ieri din case, temandu-se ca situatia va degenera. Drumul care leaga Beirutul de capitala siriana Damasc a fost blocat, iar toate cursele aeriene au fost anulate dupa ce aeroportul a fost inconjurat de manifestanti.

Mai multe ciocniri au avut loc intre partizanii ambelor tabere, care s-au incaierat cu bastoane si pietre. La nord de Beirut, armata a intervenit, tragand tiruri in aer. „Armata si fortele de securitate au inceput sa-si faca datoria, deschizand drumurile pentru a impiedica o confruntare”, a declarat ministrul libanez al comunicatiilor, Marwan Hamade.

„Ceea ce se intampla nu are nicio legatura cu democratia. Este o veritabila lovitura de stat”, a declarat la randul sau liderul crestin Samir Geagea, aliat al guvernului, care a calificat drept „teroriste” actiunile manifestantilor.

Ne puteți urmări și pe Google News