China a pornit la vânătoare de spioni. Cetățenii care dau informații vor fi plătiți generos

Sursă: Michael Borgers | Dreamstime.com

Autoritățile de la Beijing intensifică o campanie care a debutat în urmă cu câțiva ani de zile, care are ca scop eliminarea a ceea ce regimul consideră a reprezenta amenințări din partea spionajului străin și a „forțelor ostile”. China oferă cetățenilor săi recompense în bani de până la 100.000 de yuani, adică echivalentul a 15.000 de dolari, pentru informații despre persoanele care pun în pericol securitatea națională.

Cetățenii din China care se vor dovedi a fi „informatori de succes” pot să primească așa-numite „recompense spirituale” sub formă de certificate sau „recompense materiale” în numerar, potrivit unor reglementări publicate de către Ministerul Securității de Stat de la Beijing.

Recompensele în bani sunt clasificate în patru niveluri în funcție de valoarea pontului, de la mai puțin de 10.000 de yuani, echivalentul a 1.500 de dolari, la peste 100.000 de yuani.

Beijing răsplătește cu bani informatorii

Eventualele informații care vor fi furnizate de către cetățenii chinezi regimului de la Beijing trebuie să se refere în mod concret la persoanele și acțiunile în care acestea au fost implicate. Beijingul nu va lua în calcul detaliile, dacă informatorii nu le vor furniza informații noi. Denunțurile pot fi făcute în mod personal, online, prin poștă sau prin intermediul liniei telefonice de urgență a securității statului.

Timp de ani de zile, autoritățile chineze au încurajat publicul să ofere detalii despre spionii străini și colaboratorii lor chinezi prin campanii de propagandă și de stimulare. Eforturile în acest sens au luat amploare sub conducerea lui Xi Jinping.

„Trebuie să ne asigurăm că securitatea națională este totul pentru popor, mobilizând eforturile întregului Partid Comunist și ale întregii societăți pentru a reuni forțe puternice și pentru a proteja securitatea națională”, a declarat Xi Jinping, într-un discurs susținut în anul 2016.

Un an mai târziu, guvernul din Beijing a început să ofere recompense de până la o jumătate de milion de yuani, echivalentul a 75.000 de dolari, pentru oricine ajuta la deconspirarea unui spion. În decurs de un an de zile, autoritățile au primit aproape 5.000 de rapoarte de informare întocmite de la cercetători științifici până la taximetriști, potrivit Beijing News.

China se simte tot mai amenințată de Occident

„Formularea măsurilor ajută la mobilizarea deplină a entuziasmului publicului larg pentru a sprijini și a ajuta în activitatea de securitate națională, precum și pentru a mobiliza la scară largă inimile, moralul, înțelepciunea și puterea poporului”, a declarat un reprezentant al Ministerului Securității de Stat.

Reglementările vin, de asemenea, în contextul în care oficialii chinezi și mass-media de stat insistă asupra narațiunii conform căreia China se află sub o amenințare gravă și constantă din partea „forțelor străine ostile”, care se presupune că încearcă să se infiltreze și să submineze țara în orice mod posibil.

„Securitatea națională a Chinei se confruntă cu o situație gravă și complexă. În special, agențiile de informații străine și forțele ostile și-au intensificat în mod semnificativ activitățile de infiltrare și spionaj cu mijloace diverse și vizează domenii mai largi, reprezentând o amenințare gravă la adresa securității naționale a Chinei”, a spus reprezentantul ministerului.

Suspiciunea crescândă a Chinei față de influențele străine provine parțial din rivalitatea geopolitică tot mai mare cu Occidentul, în special cu Statele Unite, pe măsură ce țara devine mai autoritară și mai asertivă în străinătate sub conducerea lui Xi Jinping.