BCE se confruntă cu o realitate rece: companiile profită de inflație, iar consumatorii plătesc facturile

BCE se confruntă cu o realitate rece: companiile profită de inflație, iar consumatorii plătesc facturile Sursa: Dreamstime.com

Legislativul Băncii Centrale Europene (BCE) a descoperit la întâlnirea de analiză care a avut loc săptămâna trecută că marile corporații profită de inflația mare, în timp ce muncitorii și consumatorii plătesc facturil

Analiza macroeconomică din ultimele nouă luni arată creșteri abrupte ale prețurilor pentru orice, de la energie la alimente la cipuri de computer, au crescut costurile pentru companiile din tările care alcătuiesc zona euro.

Descoperirea noii surse a inflației va oferi Consiliului Guvernator al BCE muniție pentru a lupta împotriva creșterii și mai mari a dobânzilor, după ce rezistența lor s-a dovedit futilă pe parcursul anului trecut, potrivit economiștilor de la Reuters.

Manevra folosită pentru a stopa cererea

Mai exact, la nivel macroeconomic în ultimele nouă luni prețurile la toate produsele au crescut enorm, de la energie la alimente – mai ales în țările din UE. Ca răspuns, BCE a crescut ratele dobânzilor la cel mai mare nivel al ultimelor patru decade, cu scopul de a reduce cererea și cu argumentul că prețurile mari pentru consumator vor determina creșterea salariilor, ceea ce va crea o spirală a inflației.

Ne puteți urmări și pe Google News

Datele recente analizate de BCE au arătat că marjele de profit ale companiilor au crescut în loc să scadă. Ideea că firmele au crescut prețurile prea mult față de realitatea costurilor lor, pe seama consumatorilor și a forței de muncă, va înfuria publicul general, cu siguranță. În plus, va avea implicații și pentru băncile centrale.

Inflația stimulată de marjele mari ale firmelor tinde să se auto-corecteze dacă acestea pun frână creșterii prețurilor pentru a evita pierderea cotei de piață. Această bestie se îmblânzește diferit de cea creată de amplificarea prețurilor și a salariilor.

S-a înregistrat o scădere cu 5% a nivelului de trai pentru angajatul mediu din zona euro

„Este clar că expansiunea profitului a jucat un rol mai important în povestea inflației europene în ultimele șase luni”, a declarat Paul Donovan, economist șef la UBS Global Wealth Management. „BCE nu a reușit să justifice ceea ce face în contextul unei inflații mai concentrate pe profit”.

Ideea că companiile au crescut prețurile peste costurile lor în detrimentul consumatorilor și al salariaților este probabil să enerveze publicul larg. Dar are implicații și pentru bancherii centrali. Inflația alimentată de marje corporative mai mari tinde să se auto-corecteze, deoarece companiile în cele din urmă pun frâna creșterilor de preț pentru a evita pierderea cotei de piață.

Într-adevăr, salariile au crescut mult mai lent decât inflația, ceea ce implică o scădere cu 5% a nivelului de trai pentru angajatul mediu din zona euro, comparativ cu 2021, conform calculelor BCE, informează Reuters.