Jurnaliștii de la BBC au confirmat recent că regina Elisabeta a II-a va participa duminică la slujba anuală din Duminica pomenirii de la Cenotaf. Suverana în vârstă de 95 de ani revine astfel în prim-plan, după ce și-a luat o pauză cauzată de anumite probleme de sănătate.
BBC reamintește că regina Elisabeta a II-a s-a odihnit după ce a petrecut o noapte în spital în octombrie. Evenimentul la care suverana a confirmat participarea va fi marcat de revenirea numărului de veterani, militari și spectatori. În 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentul a fost închis pentru public. Prin urmare, Serviciul național de comemorare a fost organizat pe Whitehall cu doar câțiva veterani și militari.
Acum, alături de regina Elisabeta a II-a va fi prezent și prim-ministrul Boris Johnson. Alături de Familia Regală, el va depune o coroană de flori la memorialul de război din centrul Londrei. Așadar, în acest an se va reveni la normalitate, cu sute de militari care vor mărșălui și se vor alinia în jurul Cenotafului. Totodată, este așteptat un public numeros.
Regina Elisabeta a II-a n-a vrut să lipsească
La ora 11:00 GMT vor fi ținute două minute de reculegere la nivel național pentru a-i aminti pe cei care au luptat și au murit în conflictele din trecut. Ceremonii similare vor fi organizate la monumentele comemorative de război din Marea Britanie. Reprezentanții Palatului Buckingham au declarat că „intenția fermă″ a reginei este de a participa la ceremonia de depunere de coroane, după ce a lipsit de la alte evenimente, inclusiv de la Festivalul de comemorare de la Royal Albert Hall de sâmbătă.
Suverana a prins Al Doilea Război Mondial în adolescență și este conducătoarea forțelor armate. La rândul său, prințul de Wales va depune o coroană de flori pe ultima treaptă a Cenotafului în numele reginei. El va face asta în timp ce regina va asista de la balconul clădirii guvernamentale, la fel ca în anii precedenți. Prințul Charles împlinește 73 de ani duminică și a depus coroana de flori în numele mamei sale încă din 2017.
Politicieni de rang înalt vor depune, de asemenea, coroane de flori, inclusiv liderul laburist Sir Keir Starmer. Boris Johnson a declarat că este un moment pentru „a ne reuni pentru a ne aminti de cei care au sacrificat totul în slujba țării noastre″. Sir Keir a spus că a fost „un moment pentru noi toți să facem un pas, să reflectăm și să ne amintim de acele milioane de oameni din Marea Britanie și din Commonwealth care ne-au păstrat în siguranță prin serviciul și sacrificiul lor″.
Mesajul șefului Statului Major al Apărării
O coroană de flori va depune și șeful Statului Major al Apărării, generalul Sir Nick Carter. Acesta a spus că aceia care au murit au făcut-o „pentru a proteja modul de viață liber și deschis de care ne bucurăm astăzi″. Organizația caritabilă a forțelor armate Royal British Legion, care organizează în fiecare an Poppy Appeal în perioada premergătoare Duminicii comemorării, a declarat că marșul din acest an va include sute de tineri din cadrul cadeților, ghizilor și cercetașilor.
Organizația a declarat că este „vital ca torța Comemorării să fie transmisă generațiilor mai tinere″. De asemenea, vor mărșălui 21 de veterani LGBT+, inclusiv primul ofițer transsexual care a servit deschis în forțele armate britanice. Caroline Paige, care a servit în Royal Air Force timp de 35 de ani ca navigator pe avioane rapide și elicoptere de luptă, a declarat că va fi un moment de mândrie și emoție.
„Va fi fantastic să îi vedem pe toți veteranii împreună mărșăluind pentru prima dată, ținând cont că mulți dintre ei au fost concediați din serviciu și este atât de frumos să îi vedem ca parte a familiei militare″, a spus ea, conform BBC.
Cenotaful amplasat pe Whitehall
Cenotaful amplasat pe Whitehall, în Londra, a devenit punctul central al evenimentelor de pomenire și comemorare din Marea Britanie, de la Primul Război Mondial încoace, însă nu a fost niciodată conceput ca fiind permanent. Cenotaf înseamnă mormânt gol și simbolizează pierderile fără precedent suferite în timpul Primului Război Mondial.
Monumentul funerar este dedicat "Morților glorioși". Pe Cenotaf nu există niciun nume înscris, ceea ce a permis indivizilor să atribuie propria semnificație memorialului. De asemenea, a oferit un loc tangibil de doliu pentru cei ai căror soți, fii, frați, prieteni și rude au murit în timpul războiului fără un mormânt cunoscut.
Acest simbolism rezonează, de asemenea, prin introducerea celor două minute de tăcere în Ziua Armistițiului și prin înhumarea Soldatului Necunoscut.