China vrea să creeze pe Lună o bază internațională, folosind tehnologia imprimantelor 3D, pentru a construi instalațiile necesare.
Acest anunț a fost făcut luni de agenția spațială chineză care a reușit cu sonda Chang’e-4 prima aselenizare din istoria omenirii pe partea nevăzută a Lunii.
După Chang’e-4, sunt planificate alte patru misiuni selenare, a explicat agenția spațială chineză (CNSA), citată de AFP. CNSA a confirmat lansarea unui modul de explorare Chang’e-5 înainte de sfârșitul anului pentru a recupera eșantioanele culese de Chang’e-4 și a le aduce pe Terra.
Ultima dintre misiuni va avea drept scop testarea echipamentelor în vederea stabilirii unei baze internaționale de cercetare lunare, a precizat Wu Yanhua, adjunctul directorului Programului de Explorare Lunară chinez.
„China, Statele Unite, Rusia și Europa discută împreună construirea unei baze sau a unei stațiuni de cercetare pe Lună”, a declarat Wu.
Oamenii de știință fac cercetări pentru a afla „dacă putem utiliza tehnologia de imprimare 3D” pentru a construi instalații lunare, a adăugat el.
La Chine, dont le programme spatial est géré par l'Armée populaire de libération (APL), a marqué une grande avancée en devenant le 3 janvier le premier pays à faire alunir un véhicule sur la face cachée de la Lune.
Program spațial al Chinei este administrat de Armata Populară de Eliberare.
Modulul Chang’e-4, care poartă numele zeiței Luna în mitoligia chineză, a părăsit Terra pe 8 decembrie și a aselenizat pe 3 ianuarie, având la bord un mic robot teleghidat pe roți, Yutu-2 („Iepurele de Jad – 2”). Acesta și-a început explorările la numai câteva ore de la aselenizare.