Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat miercuri că în 2021 pensionarii vor încasa pensii mai mari decât în 2020.
Prim ministrul Florin Cîţu dă o veste bună despre pensii: „Anul acesta vor fi mai mari decât anul trecut.” Această declaraţie lansată la Palatul Victoria se bazează pe construcţia bugetului conform legislaţiei.
Florin Cîţu a precizat că în 2021 cheltuielile bugetare cu pensiile cresc cu aproape 8 miliarde de lei: „Până să începem orice anul acesta, vezi dacă ies cheltuielile cu 8 miliarde de lei de la majorarea punctului de pensie din septembrie şi alocaţiile cu încă 2,3 miliarde de lei.”
Pensii mai mari în 2020 decât în 2021
„Deci, suplimentăm bugetul de anul acesta, fără să facem nimic, cu aproape 11 miliarde lei, adică 1,1% din PIB. Pensiile, anul acesta, vor fi mai mari decât pensiile de anul trecut şi asta este cert.
Iar bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare”, a completat Florin Cîţu, care s-a referit şi la pragul punctului de pensie. Premierul a divulgat că legislaţia cu privire la pensii va suferi unele modificări: „Legislaţia în ceea ce priveşte pensiile o să fie modificată, pentru că sunt multe probleme acolo.”
Florin Cîţu dă o veste bună despre pensii
„Şi noi, ca o coaliţie guvernare care a preluat guvernarea în acest an, avem un obiectiv foarte clar. Pensiile să fie bazate pe contributivitate şi de aici pornim şi vom vedea care va fi forma finală.
Dar, repet, anul acesta, punctul de pensie este mai mare decât punctul de pensie din 2020”, a completat Cîţu. Liderul Guvernului României a stabilit că ţinta de deficit pentru bugetul de stat pe 2021 rămâne la 7%.
Totodată, acesta a anunţat că se va introduce bugetarea multianuală. Va fi o premieră în România, conform spuselor premierului.
Florin Cîţu şi încrederea faţă de Comisia Europeană
Fostul ministru al Finanţelor a explicat care este importanţa celor 7 procente: „Ţintele rămân aceleaşi, mergem pe un deficit de 7%, sperăm să ajungem la 7%, 7%-7,1%... Dar în jurul acestei cifre mergem.
Şi aş vrea să spun de ce trebuie să facem această muncă şi durează mai mult. Sau pare că durează mai mult, deşi obiectivul este acela de a veni în Parlament săptămâna viitoare… pentru că întoarcem sau introducem reforme care au fost amânate 30 de ani… sau măsuri care au avut un efect devastator, distrugător pentru finanţele publice în ultimii ani.
Trebuie modificate pentru a crea o sustenabilitate a finanţelor publice în anii următori. Este important, prin acest buget, să menţinem încrederea pe care am creat-o anul trecut faţă de Comisia Europeană, faţă de investitorii străini, faţă de agenţiile de rating.
De aceea, este un buget foarte important.”
sursa: gov.ro