Evenimentul Zilei > Justitie > Bătrâna acuzată că i-a dat şpagă ouă şi găini judecătorului i-a mâncat pizza procurorului DNA
Bătrâna acuzată că i-a dat şpagă ouă şi găini judecătorului i-a mâncat pizza procurorului DNA

Bătrâna acuzată că i-a dat şpagă ouă şi găini judecătorului i-a mâncat pizza procurorului DNA

Tanti Maria a devenit „vedetă” în comuna ei, Iaslovăţ -judeţul Suceava, după ce toată suflarea din sat a văzut-o la televizor, cum o aduceau mascaţii la sediul DNA Bucureşti, bătrâna fiind acuzată de dare de mită.

Concret, anchetatorii susţin că bătrâna, pe numele ei Maria Cociorvan, în vârstă de 72 de ani, i-ar fi dat ouă şi bani judecătorului Bogdan Bărbuţă de la Judecătoria Rădăuţi, arestat preventiv luni seară de Curtea de Apel Bucureşti, pentru fapte de corupţie. „M-o luat aşa cum i-a uliul găina”, povestea marţi după-amiază bătrâna reporterului Evz care a vizitat-o la domiciliul ei din Iaslovăţ.

Fără bani la ea, după ce a fost audiată, tanti Maria s-a trezit singură, într-o Capitală pe care nu o mai văzuse până atunci. Până şi mascaţii care au luat-o de acasă, dispăruseră. „Nu mi-au spus că mă duc la Bucureşti. Te îmbraci şi vii cu noi, să dai o declaraţie! Eu am crezut că mă duc la Rădăuţi. Am apucat geanta goală ră un leu, fără nimica şi m-am dus fără grijă, că mă duc la Rădăuţi”, povesteşte Maria Cociorvan.

La audieri, continuă septuagenara, i s-a făcut rău, mai ales după ce a aflat de ce e acuzată: „Uite mata -i-ar fi spus procurorul – ai dat găini, ouă, nu mai ştiu ce a spus acolo. Domnule, vă rog frumos să mă credeţi, eu spun atunci că mata ai fost aseară la mine şi mi-ai furat 10.000 de euro. Pot să spun aşa ceva? Nu. Dar cum pot spun eu de omul acela (n.r.-Bogdan Bărbuţă), dacă nu i-am văzut ochii şi faţa. Nici nu îl cunosc. „Nu se poate doamnă – zice procurorul – spui adevărul că dacă nu te condamnăm. Foarte bine, condamnaţi-mă! Copiii m-au abandonat, lemne n-am, bani n-am… din 3 milioane pensie (300 de lei), eu cu ce să trăiesc? Opriți-mă aici la dumneavoastră!”, încearcă să-şi aducă aminte cât mai exact dialogul cu procurorul.

După ce i s-a făcut rău şi a fost lăsată pe hol să se liniştească puţin, procurorul a întrebat-o dacă îi este foame: „Mi-e foame, dar ce m-a îmbiat careva cu o coajă de pâine? Şi el (n.r. -procurorul) era cu o pizza în mână. Şi zice: „poftim, mănâncă pizza asta, n-ai merita, că mi-ai spus numai minciuni”. Am spus adevărul. Cum vreţi, să spun ce spuneți dumneavoastră, să completez eu?!”.

Bătrâna din Iaslovăţ nu a vrut nici în ruptul capului să dea sau să semneze vreo declaraţie: „Nu pun mâna pe fix”, i-a spus ferm anchetatorului.

Şi când a venit vorba de avocat, tanti Maria a pus problema tranşant: „Dacă pun avocat, zice el. Pun, dar n-am bani cu ce plăti. O plătiţi dumneavoastră?”

După audieri, când să plece, a realizat că nu are cu ce să se întoarcă acasă, şi i-a spus procurorului: „Eu mă duc în stradă şi cerşesc!”. Din fericire, un avocat, care avea un alt client tot de la Rădăuţi, i-a dat 100 de lei să aibă pentru biletul de tren. „Vă spun adevărul că l-am pupat de bucurie”, continuă femeia.

A ajuns acasă a doua zi dimineaţă, la aproape 24 de ore, după ce a plecat din faţa porţii, cu duba jandarmeriei.

Bătrâna şi rudele ei susţin că vor face demersurile pentru a-i da în judecată pe cei responsabili de excursia” forţată până la Bucureşti: „Vorbea tot satul, vai, face închisoare, face puşcărie…”, e revoltată bătrâna.