Evenimentul Zilei > Social > Bătrân de 82 de ani, declarat mort de Casa de Pensii, reînviat după 4 luni
Bătrân de 82 de ani, declarat mort de Casa de Pensii, reînviat după 4 luni

Bătrân de 82 de ani, declarat mort de Casa de Pensii, reînviat după 4 luni

În martie, lui nea Achim, în vârstă de 82 de ani, din localitatea Roșia de Amaradia, județul Gorj, i-a murit nevasta.

Pensionar fiind, omul s-a dus la Casa de Pensii de la Târgu Jiu, cu certificatul de deces al soției, ca să ceară ajutorul de înmormântare, la care avea dreptul. „Dar luna următoarea ,bătrânului nu i-a mai venit pensia”, a povestit Constantin Vătrai, viceprimarul comunei de Amaradia, pentru Agerpres.

De vină e un funcționar Casei de Pensii Târgu Jiu care, atunci când a completat formularul electronic pentru ajutorul de deces, în loc să treacă CNPul femeii decedate, acesta l-a trecut pe cel al bătrânului. Așa se face că nea Achim a decedat în ochii statului român.

„Prima dată am trimis un angajat la Târgu- Jiu (la Casa de Pensii, n.r.), care îi este și nepot, și i s-a spus că bătrânul este decedat”. Evident, i s-a cerut să vină cu bătrânul. Drept urmare, două luni la rând, nea Achim s-a dus până la Târgu Jiu, iar funcționarii i-au eliberat pensia de la casierie.

În a treia lună și-a patra lună nu s-a mai putut duce, pentru că abia merge în baston și n-a avut cine să-l ajute. Situația rezolvată peste noapte Mai marii Casei de Pensii din Târgu Jiu au explicat că situația în care se află acest bătrân a fost mai complicată. Ca să poată primi pensie în continuare, trebuia să fie luat din nou în evidență.

Doar că omul primea și o indemnizație specială pentru că a „desfășurat activitate la detașamentele speciale de muncă pe timpul armatei”, care trebuia reînregistrată și ea, în altă bază de date, cu toate elementele de siguranță aferente. Disperat, bătrânul s-a plâns presei, care i-a publicat, marți și miercuri, povestea.

Moment în care lucrurile s-au rezolvat ca prin minune. „Am pus presiune pe ei și au reparat greșeala. Astăzi (n.r. ieri) s-au dus cei de la Târgu Jiu la el acasă să-i dea pensiile restante. De luna viitoare, îi vine pensia acasă, cum era normal”, ne-au dezvăluit surse din Casa Națională de Pensii Publice.