Batjocorită de sistemul sanitar, și-a câștigat dreptul la viață în instanță. Ce i-au făcut medicii unei femei bolnave de cancer

Batjocorită de sistemul sanitar, și-a câștigat dreptul la viață în instanță. Ce i-au făcut medicii unei femei bolnave de cancerCancer. Sursă foto: Pixabay

Instanța i-a dat dreptate unei bolnave de cancer care a dat în judecată statul pentru a obține bani de tratament. Medicii băcăuani au condamnat-o la moarte, spunându-i că mai are jumătate de ani de trăit.

Crina Ostace a apelat la specialiștii unei clinici oncologice din Turcia care i-au prescris un tratament costisitor. Pentru a face rost de bani, refuzată de statul român, și-a cerut dreptul la viață în justiție.

Instanța obligă statul să deconteze tratamentul

Curtea de Apel Bacău obligă statul român să deconteze tratamentul pentru cancer în cazul Crinei Ostace. Femeia, de 56 de ani, a fost obligată să apeleze la instanța de judecată pentru a-și câștiga dreptul la viață. Iar acum statul care, inițial i-a refuzat tratamentul, trebuie să plătească. Drama bolnavei a început în 2021, când a fost diagnosticată cu boala necruțătoare.

La finalul anului trecut, medicii oncologi din Bacău au anunțat-o că boala a recidivat și i-au mai dat cel mult șase luni de viață. Ea a fost îndemnată să se resemneze și să-și pună lucrurile în ordine.

„Am intrat la comisia formată din mai mulți medici din Bacău, medici oncologi, și uitându-te la diagnostic, la RMN-ul și CT-ul, ultimele făcute au ajuns la concluzia că nu mai am decât cinci-șase luni de trăit și să mă duc să-mi pun toate lucurile în regulă, să le ordonez. Am ieșit în fața spitalului și am început să strig că nu vreau să mor, pur și simplu am urlat, nu mi-a păsat că s-a uitat lumea la mine și am zis că nu vreau să mor așa de tânără”, a relatat Crina Ostace într-o emisiune televizată.

A refuzat să accepte condamnarea la moarte, dictată de medici, și a decis să lupte cu boala. A apelat la serviciile unor oncologi din Turcia, plătindu-și drumul și consultația cu bani din donații.

Crina Ostace

Crina Ostace, pacientă bolnavă de cancer Sursa foto: captura digi 24

Medicii turci i-au prescris tratamentul salvator

Oncologii turci au făcut ceea ce medicii români au refuzat. Aceștia i-au prescris Crinei Ostace un tratament salvator, costisitor, pe care statul român refuză să-l deconteze. Și asta pentru că politicienii puși numiți la Ministerul Sănătății refuză să semneze un proiect crucial. Acesta a fost motivul pentru care femeia a mers la instanța de judecată.

„Nu s-a rostit cuvântul «moarte», nu s-a rostit cuvântul «stai la pat». Mergi, vezi-ți de viață, mergi la serviciu”, a povestit femeia despre interacțiunea cu medicii turci.

Tratamentul pe care Ministerul Sănătății i l-a refuzat costă 4.000 de euro pe lună. Astfel că a început lupta cu sistemul. Medicii din București au îndrumat-o să dea statul în judecată, pentru a-și câștiga dreptul la viață, garantat de Constituție, dar respins de autorități. A chemat în instanța Guvernul, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului. Sunt cei obligați să respecte legea fundamentală.

„Asta e dureros, să ne lase să trăim, să nu ne ajute să murim. Autoritățile parcă ne ajută să murim, nu știu, nu, nu, nu le place să să se bucure că oamenii trăiesc și câștigă, câștigă lupta cu această boală”, a mai povestit bolnava.

Alexandru Rafila și Marcel Ciolacu

Alexandru Rafila și Marcel Ciolacu. Sursă foto: Facebook

Statul nepăsător la suferința bolnavilor

Între timp, știind că are o șansă la viață, refuzată de birocrații din Sănătate, Crina Ostace a apelat la ajutorul ONG-urilor. Organizațiile de pacienți și persoanele fizice au ajutat-o să supraviețuiască în timpul procesului aflat în instanța. Dar Crina Ostace nu este singura bolnavă care își cere dreptul la viață în justiție. O fac, regulat, mii de români cărora statul le întoarce spatele. Iar cele mai mulți câștigă, obligând statul să-și  facă datoria.

Mai grav este că în ciuda numeroaselor procese pierdute, politicienii rămân insensibili la suferința bolnavilor. Mulțimea hotărârilor judecătorești care îngroapă Ministerul Sănății, nu-i impresionează pe politicieni. Iar drepturile stipulate în Constituție nu li se par fundamentale, chiar dacă termenul este înscris în lege. Sub diferite pretexte, ministerul condus de Alexandru Rafila, candidat la Parlament, refuză să promoveze legile salvatoare.

„Nu s-a ajuns cu discuțiile până la definirea unor detalii de organizare a acelui program. O explicație e și lipsa banilor pentru un astfel de program”, a declarat Michael Schenker, preşedintele comisiei oncologice din MS.

De la Guvern se vorbește despre bani pentru autostrăzi, industrializare, despre bani pentru partide, dar nu și pentru tratamentele românilor bolnavi. Politicienii sunt interesați de subiect doar la nivel declarativ. Modernizarea României nu implică și tratamente moderne pentru salvarea vieților românilor. Oamenii valoroși, pentru politicieni, sunt doar cei sănătoși ori care au suficiente resurse ca să nu apeleze la sistemul public de sănătate.

Guvernul măsuri cancer

Pacient cancer Sursa foto: Dreamstime.com

Bolnavii nu știu că se pot adresa în instanța de judecată

Crina Ostace care, a câștigat procesul împotriva statului, obligat de instanța de judecată să-i asigure tratamentul. Dar, spune femeia, nu toți pacienții bolnavi de cancer își cunosc drepturile. Nu toți știu, iar mulți nu au resurse ori timpul necesar să lupte pentru viața lor în justiție.

„Sunt oameni, pacienți care nu știu că au dreptul de a da în judecată autoritățile și e bine să lupte. Că parcă ar fi o ruletă rusească să se hotărască cineva acolo, ăsta trăiește, ăsta nu trăiește, să trăiești. Nu, toți avem dreptul la viață!”, a subliniat femeia.

Pacienții au câșigat 650 de procese, cu statul român, începând din 2013. Iar în urma hotărârilor pronunțate în instanța de judecată și-au câștigat dreptul la viață peste 2.000 de pacienți. Sunt prea puțini. Anual, în România, mor peste 20.000 de bolnavi de cancer, care ar putea fi salvați. Sunt cu 45% mai multe faţă de media europeană.

„Avem peste 650 de procese câștigate cu statul român din 2013 până în prezent, în urma cărora trăiesc peste 2000 de pacienți. Și procentul de câștig al acestor procese este de 96%, deci justiția face dreptate”, a declarat Cezar Irimia, președinte al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

 

Ne puteți urmări și pe Google News