Bătălie dură pentru președinția Braziliei. Lula și Bolsanaro intră în turul doi. Diferență de câteva procente

Bătălie dură pentru președinția Braziliei. Lula și Bolsanaro intră în turul doi. Diferență de câteva procente Rezultate alegeri Brazilia octombrie 2022, primul tur der scrutin. sursa: Twitter

Cursa prezidențială din Brazilia va merge într-un al doilea tur de scrutin. Fostul președinte Luiz Inácio Lula da Silva nu a reușit să obțină majoritatea generală de care avea nevoie pentru a evita un al doilea tur de scrutin cu Jair Bolsonaro, președintele în exercițiu de extremă dreapta.

Cu 97% din voturi numărate, veteranul de stânga obținuse 47,88% din voturi, insuficient pentru a evita confruntarea din 30 octombrie cu rivalul său de dreapta.

Bolsonaro, care a depășit semnificativ previziunile sondajelor și va fi încurajat de rezultat, a obținut 43,68%.

În ajunul alegerilor prezidențiale din Brazilia, fostul președinte Luiz Inácio Lula da Silva a declarat că speră să câștige în primul tur de scrutin, dar că își va dubla eforturile pentru a prelua puterea dacă va fi nevoie de un al doilea tur. "Simt o mare dorință ca aceste alegeri să fie decise mâine (n.n. duminică). Dar dacă nu va fi așa, va trebui să ne comportăm ca o echipă de fotbal atunci când un meci ajunge în prelungiri. Ne vom odihni timp de 15 minute și apoi vom intra din nou pe teren pentru a marca golurile pe care nu le-am marcat în timpul regulamentar", a declarat el reporterilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezultatul alegerilor a fost o lovitură pentru brazilienii progresiști care au sperat să obțină o victorie categorică asupra lui Jair Bolsonaro, un fost căpitan de armată care a atacat în mod repetat instituțiile democratice ale țării și a vandalizat reputația internațională a Braziliei, scrie The Guardian.

Bolsonaro este, de asemenea, acuzat că a făcut ravagii în ceea ce privește mediul înconjurător și că a gestionat catastrofal o epidemie de Covid care a ucis aproape 700.000 de brazilieni, subminând eforturile de vaccinare și de limitare a epidemiei și vânzând leacuri de vraci.

Lula este favorit, dar Bolsanaro nu se lasă

"Cred că Bolsonaro are energia momentului de partea sa", a declarat Thomas Traumann, un observator politic din Rio de Janeiro, deși crede că fostul președinte Luiz Inácio Lula da Silva este în continuare favorit. "Este o noapte foarte dezamăgitoare pentru stânga".

"A fost o glumă-șoc-tragedie", a declarat Gabriela Leoncio, proprietarul  unui restaurant, despre administrația lui Bolsonaro, în timp ce a votat pentru Lula duminică dimineața, la São Paulo. În ciuda acestui fapt, Bolsonaro a zădărnicit previziunile sondajelor în mai multe state-cheie, inclusiv Rio de Janeiro și São Paulo.

Bolsonariști proeminenți au fost aleși în Congresul Braziliei și ca guvernatori de stat, inclusiv fostul ministru al sănătății al lui Bolsonaro, Eduardo Pazzuelo, care a devenit deputat de Rio, și fostul său ministru al mediului, Ricardo Salles. Guvernatorul din Rio, Cláudio Castro, care îl susține pe Bolsonaro, a fost reales, în timp ce unul dintre cei mai controversați foști miniștri ai lui Bolsonaro, predicatorul evanghelic Damares Alves, a revendicat un loc în Senat.  Tarcísio de Freitas, candidatul lui Bolsonaro pentru postul de guvernator al orașului São Paulo, a avut, de asemenea, o performanță mai bună decât prevedeau sondajele și se va confrunta cu aliatul lui Lula, Fernando Haddad, într-un al doilea tur de scrutin.

Al doilea tur de scrutin, greu de anticipat

Au apărut semne de nerăbdare din partea lui Lula și a aliaților săi pe măsură ce succesele dreptei și necesitatea unui al doilea tur au devenit clare.

Thiago Amparo, un academician și editorialist al ziarului Folha de São Paulo, a declarat că rezultatele mai bune decât se preconiza ale dreptei au arătat că Bolsonaro și Bolsonarismul sunt "vii și în viață”. "În rândul stângii a existat sentimentul că Lula avea o șansă să câștige în primul tur... rezultatele arată că a fost o iluzie să ne imaginăm că alegerile vor servi ca o modalitate de a-l pedepsi pe Bolsonaro pentru politicile sale dezastruoase din timpul pandemiei."

"Mă simt epuizată", a adăugat Amparo. "Dar rezultatele arată că nu avem timp să ne odihnim acum. Este timpul să ieșim în stradă... altfel vom avea din nou un viitor foarte întunecat."