Bătălia pentru Kobani

Bătălia pentru Kobani

Orașul Kobani este situat la granița dintre Siria și Turcia. Populația orașului este majoritar kurdă. Zilele acestea, Kobani a devenit locul unei semnificative confruntări între agresorii islamiști, aparținând Organizației teroriste a Statului Islamic, și locuitorii orașului care încearcă prin toate mijloacele să blocheze ocuparea acestuia și să evite deci masacrarea populației locale de către membrii fanatici ai Statului Islamic din Irak și Siria/ Statul Islamic din Irak și Levant (ISIS/ ISIL).

 Miza este una extrem de importantă pentru organizația teroristă a Statului Islamic, pentru stabilitatea kurdistanului sirian sau chiar și pentru viitorul posibil al unui Stat Kurd și, nu în ultimul rând, pentru întregul Orient Apropiat, atâta vreme cât această confruntare implică pe de o parte Statele Unite ale Americii și aliații săi, iar pe de altă parte Republica Turcia.

Președintele Republicii Turcia, R. Erdogan, declara cu emfază că soluția pe care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franța, Germania și aliații lor, inclusiv cei aparținând lumii arabe, și anume soluția bombardamentelor aeriene este insuficientă în razboiul împotriva ISIS/ ISIL. Recep Tayyip Erdogan pretinde că numai o invazie terestră ar putea pune capăt conflictului, motiv pentru care importante forțe ale armatei turce au fost masate la granița turco-siriană.

Între timp, Statele Unite ale Americii și aliații continuă raidurile aeriene îndreptate împotriva unor obiective strategice ale ISIS/ ISIL. Eficiența acestora dovedindu-se a fi limitată atâta vreme cât teroriștii ISIS/ ISIL au ajuns foarte aproape de orașul Kobani, poziție din care intervențiile aeriane ar fi inutile, ba chiar periculoase pentru locuitorii orașului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Realitatea este însă mult mai complicată decât felul în care declarațiile publice ale unor demnitari, sau ale unor diplomați lasă să se înțeleagă. Guvernanții de la Ankara continuă să considere Organizația Muncitorilor din Kurdistan (PKK) ca fiind o organizație teroristă mai periculoasă decât Statul Islamic, existența aceasta având consecințe mai grave decat jihadiștii noului califat. Pe de altă parte la Ankara, acolo unde bate un vânt neo-otomanist, eventuala intervenție a Turciei în Siria ar putea favoriza instalarea la Damasc a unui regim favorabil Turciei, ba chiar mai mult a unui regim vasal. Creșterea și consolidarea autorității politice și militare a populației kurde, pornind din kurdistanul irakian, dar afectându-i și pe kurzii din Siria și Turcia, este și ea percepută ca un potențial pericol la adresa hegemoniei pe care Turcia încearcă să o instaleze în zonă.

Acesta este motivul pentru care formațiunile militare turce masate la granița cu Siria, având în mod formal scopul blocării accesului jihadiștilor către teritoriul turc, de fapt blochează accesul kurzilor din Turcia care încearcă să ajungă la Kobani pentru a-și ajuta conaționalii.

Evoluțiile sunt extrem de rapide. Nu putem decât spera că această confruntare nu se va transforma într-o baie de sânge.