După moartea judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, Donald Trump le-ar putea oferi conservatorilor o majoritate copleșitoare (6-3) , cu șase săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale.
Este o decizie care ar putea avea un impact profund asupra societății americane pentru următorii 30 de ani.
În timp ce Donald Trump a promis că va numi o femeie la Curtea Supremă până la sfârșitul acestei săptămâni, după decesul (vineri) decanei de vârstă Ruth Bader Ginsburg, o bătălie fără precedent a început în Senat, în prag de alegeri prezidențiale.
Iar republicanii, după ce au refuzat să confirme candidatul propus de Barack Obama în 2016, cu nouă luni înaintea prezidențialelor din 2016, au acum toate atuurile în mâini.
În 2016, când judecătorul conservator Scalia a murit cu nouă luni înainte de alegerile prezidențiale, liderul majorității republican din Senat, Mitch McConnell, a refuzat să organizeze un vot - sau chiar o audiere - pentru candidatul ales al lui Barack Obama, Merrick Garland. , pentru a „lăsa oamenii să aleagă” în timpul scrutinului prezidential.
Colega sa Lindsey Graham, a mers și mai departe și a declarat: „Vreau să-mi folosești cuvintele împotriva mea. Dacă există un post vacant în ultimul an de funcție al președintelui republican, puteți spune că Lindsey Graham a spus că următorul președinte trebuie să aleagă”.
Patru ani mai târziu, judecătoarea progresistă și feminist Ruth Bader Gainsburg a murit, cu 46 de zile înaintea scrutinului prezidential.
Iar McConell și Graham afirmă acum că este de „datoria lor” să asigure un înlocuitor al lui Ruth Bader Graham.
Constituția nu spune multe
Logica lor este că situația este diferită: democrații nu aveau majoritate în 2016. Potrivit acestora, americanii i-au votat pe republicanii în 2018, în special pentru a confirma judecătorii aleși de Donald Trump.
Constituția SUA este destul de vagă în privința Curții Supreme. Președintele are puterea de a numi un candidat, iar Senatul, de a-l confirma. În rest, nu se precizează mai nimic, nici cu privire la numărul de judecători la Curte, nici cu privire la desfășurarea audierilor în Congres.
În trecut, confirmarea unui judecător putea fi făcută în câteva săptămâni. Dar, după 1980, media a fost de două luni. Prin urmare, republicanii se pot grăbi, teoretic, să voteze înainte de 3 noiembrie. Sau, chiar în cazul unei victoria a lui Joe Biden și a democraților în Senat, în perioada de tranziție („lame duck”) înainte ca noii oficiali aleși să preia puterea în ianuarie.
În prezent, republicanii dispun de o majoritate simplă în Senat (53-47). Două senatoare moderate, Susan Collins și Lisa Murkowski, au declarat că vor să aștepte până după alegeri.
Două femei sunt favorite la nominalizarea la Curtea Supremă. Judecătoarea Amy Coney Barrett (48 de ani), catolică ferventă (dar care este acuzată de critici că lasă credința să-i ghideze deciziile) , opusă avortului.
Apoi Barbara Lagoa (52 de ani) magistrate de origine cubaneză, născută în Florida. Această alegere i-ar putea spori șansele luiu Donald Trump în acest stat ale cărui voturi vor fi cruciale la 3 noiembrie.
Conform a două sondaje din ultimele zile, doar o treime dintre americani cred că Donald Trump ar trebui să numească un judecător la Curtea Supremă înainte de alegerile prezidențiale.
Duminică, rivalul lui Trump, Joe Biden, le-a cerut senatorilor până la alegerile din noiembrie înainte de a vota un nou judecător, scrie Europa Liberă.
„Chiar dacă președintele Trump vrea să înainteze un nume acum, Senatul nu trebuie să acționeze înainte ca poporul american își alege viitorul președinte și viitorul Congres”, a declarat Joe Biden.
Cu opțiuni limitate pentru a opri republicanii din a acționa, democrații speră ca unii dintre republicani moderați care sunt vulnerabili în cursa pentru un nou mandat se vor opune celui nominalizat de Trump.