Bătaie pe viață și pe moarte pentru funcțiile de decan la UBB Cluj, plătite regește. Un DECAN de facultate câștigă anual și 35.000 de euro
- Mihai Şoica
- 18 aprilie 2016, 09:54
Procedura prin care decanii facultăților care compun Universitatea Babeș Bolyai s-a făcut total netransparent și pe criterii subiective, care puteau fi îndeplinite foarte ușor doar de cei aleși. Candidatul ales de rectorul UBB pentru a conduce Facultatea de Științe Economice, profesorul Răzvan Mustață (foto), a făcut afaceri chiar cu facultatea pe care o va conduce.
Scandalul s-a iscat în cursul săptămânii trecute când rectorul UBB, academicianul Ioan Aurel Pop a trimis lista cu propunerile lui, pentru ocuparea funcțiilor de decani ai facultăților, către Senatul UBB. Mai mulți profesori universitari din cadrul UBB Cluj Napoca, solicită Senatului UBB să invalideze listele cu alegerile făcute de rectorul UBB, pe motiv că acestea s-ar fi făcut în condiții de totală netransparență.
În Senatul UBB sunt 77 de membri, numiți de către facultăți. Lupta mare pentru numirea acestor decani, are la bază tocmai controlul asupra acestui for decizional, care decide asupra chestiunilor importante pentru viața universității, proiectele de finanțate precum și dezvoltarea sau închiderea unor linii de studii etc.
Profesorul care a făcut afaceri cu FSEGA ales decan
Primul facultate unde s-a iscat scandalul a fost cea Științe Economice. Contestatarii susțin că alegerile au fost pregătite cu atenție, din timp, pentru a ieși profesorul Răzvan Mustață. ”Acum un an și jumătate s-a umblat la numărul de studenți din Consiliul Facultății. Din patru studenți, numărul a crescut la zece. În total există 23 de profesori și 10 studenți, în acest for. La alegerile pentru candidaturile de decan domnul Mustață a primit 21 de voturi iar contracandidatul său, profesorul Răzvan Nistor, doar 20 de voturi”, spune un profesor uiniversitar de la FSEGA.
Cel care a a ieșit câștigător din această luptă internă, a fost prodecan al facultății, în ultimii patru ani. În această calitate a fost acționar la firma Pergament, o librărie care avea activitatea chiar în interiorul facultății. ”Este dreptul meu de cetățean român să am o firmă, să dețin acțiuni și să fiu administrator. Acum firma nu mai funcționează”, ne-a declarat Răzvan Mustață.
Legat de Răzvan Mustață, profesorii de la FSEGA susțin că la o ședință a Consiliului Facultății, acesta a fost întrebat dacă este adevărat că media celor patru ani de facultate a fost de 6.84. Răspunsul lui Mustață a fost sec: ”nu chiar”. Chestionat în legătură cu acest subiect, Răzvan Mustață a declarat că media pe cei patru ani a fost 8.74 iar nota de la licență a fost 9.50.
Funcția de decan la FSEGA este remunerată cu un salar anual de 170.100 de lei.
”Am făcut interviuri cu toți”
Rectorul Ioan Aurel Pop a declarat că alegerea decanului s-a făcut în baza unui interviu cu fiecare candidat în parte. ”Propunerile mele vor fi trimise Senatului UBB pentru validare. Am stat de vorbă cu fiecare candidat în parte”, a spus rectorul UBB.
De cealaltă parte, președintele Senatului UBB, profesorul Ioan Chirilă susține că fiecare propunere va fi analizată în parte și va fi votată de Senat. ”Tinerețea este frumoasă dar pentru aceste funcții trebuie să primeze maturitatea”, a comentat scurt, profesorul Chirilă.
Rectorul Pop a stabilit patru criterii pentru alegerea decanilor: interviul cu aceștia, votul dat de prorectori, adecvarea planului managerial al candidatului cu cel al rectorului, precum pși adecvarea planului managerial al candidatului cu nevoile facultății.
La Litere scandalul este uriaș
Și la Facultatea de Litere din cadrul UBB nu este liniște. Actualul decan, Corin Braga, a fost numit pentru un al treilea mandat, deși este acuzat că nu a făcut multe lucruri pentru facultatea. ”Instititul Limbii Române a ajuns în stradă, la propriu. Acest institut este subordonat Facultății de Litere. Decanul Braga a spus că nu are ce să facă pentru a găsi un alt spațiu. În afara de asta, a institituit o stare de teroare în facultatea, după existența unei infracțiui de furt calificat”, susține un profesor universitar de la Litere.
Funcția de decan la Facultatea de LItere esre remunerată cu un salar anual de 131.642 lei.