Bashar al-Assad: "Siria, ţinta unui complot extern"

Bashar al-Assad: "Siria, ţinta unui complot extern"

Aşteptat să anunţe reforme democratice, liderul de la Damasc a preferat să insiste ieri, în parlament, asupra dejucării unui presupus plan de dezmembrare a ţării.

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, le-a spus ieri parlamentarilor că protestele din ultimele două săptămâni sunt un amestec între nevoia autentică de reformă şi acţiunile instigatorilor influenţaţi din exterior. "Siria este ţinta unui complot extern de amploare", a declarat şeful statului.

Într-un discurs de aproape 30 de minute, el a insistat, în repetate rânduri, asupra unei acţiuni externe care ar avea ca scop destabilizarea Siriei. "Avem de-a face cu un complot în vederea dezmembrării Siriei. A început prin incitări pe internet şi pe Facebook, după care acţiunile s-au mutat în mass-media şi în stradă. Am reuşit să dejucăm un complot americano-israelian", a declarat al-Assad, potrivit cotidianului "Jerusalem Post".

Apel la unitate

Ne puteți urmări și pe Google News

Bashar al-Assad a afirmat că "o minoritate" încearcă să semene haos în Siria şi teroare la Deraa, unde au avut loc cele mai violente proteste, dar a ţinut să precizeze că ţara sa nu se află în aceeaşi situaţie cu alte ţări arabe, unde au loc de asemenea mişcări populare. "Nu este o revoluţie! Siria trebuie să rămână unită", a spus preşedintele.

Ce vrea Israelul

Israelul are interesul ca Bashar al-Assad să rămână la putere, susţine Gabriel Ben-Dor, director de studii de securitate naţională la Universitatea din Haifa. Potrivit lui Ben-Dor, atât statul evreu, cât şi Autoritatea Palestiniană se tem că înlăturarea de la putere a actualului lider sirian, relativ predictibil, ar putea fi urmată de o perioadă de instabilitate.

Chiar dacă Damascul îi susţine pe doi dintre cei mai activi duşmani ai Israelului, gruparea libaneză Hezbollah şi mişcarea palestiniană Hamas, trebuie luat în calcul un scenariu şi mai sumbru: dacă regimul lui Bashar al-Assad cade, locul său ar putea fi luat de un regim sunnit radical.

Ideea că regimurile arabe contestate vor fi înlocuite de "democraţii liberale sună prea bine pentru a fi adevărată", apreciază, la rândul său, Moshe Ma’oz, profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim.