Senatorii si deputatii s-au exprimat pentru suspendarea sefului statului cu o larga majoritate: 322 "pentru", 108 "impotriva" si 10 "abtineri".
Traian Basescu a fost astazi suspendat de parlament. Imediat dupa hotararea parlamentului era asteptata anuntarea demisiei. Basescu este asteptat in aceasta seara, de la ora 18.00, la un miting al sustinatorilor sai, desfasurat in Piata Universitatii.
Decizia de suspendare a fost luata cu 322 de voturi ale parlamentarilor PSD, PNL, PRM si PC. 108 parlamentari s-au impotrivit si 10 s-au abtinut. Ultimul care a votat pentru suspendarea lui Basescu a fost chiar presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care a preluat interimar functia de sef al statului. Votul parlamentarilor PSD, PNL, PRM si PC a fost dat in ciuda deciziei Curtii Constitutionale, care declarase ca motivele pentru care se cere suspendarea nu sunt intemeiate, iar Basescu nu a comis fapte grave prin care a incalcat Constitutia.
Nicio sansa
Coalitia antiprezidentiala nu i-a mai dat nicio sansa lui Traian Basescu. Inca de dimineata, PSD-istii, PRM-istii si conservatorii venisera montati la parlament sa voteze pentru suspendarea sefului statului. Cu acestia s-au coalizat si parlamentarii liberali, care au votat in bloc pentru suspendare. Ca si PSD-istii, parlamentarii PNL s-au declarat enervati si jigniti de ultimul discurs al lui Basescu. Viorel Hrebenciuc numarase 320 de voturi anti-Basescu.
Singurii care il contraziceau erau unii dintre colegii sai mai optimisti care mizau chiar pe 330 de voturi. Siguranta lui Hrebenciuc era data si de faptul ca liberalii erau hotarati sa sprijine suspendarea. Desi seful PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a incercat sa se spele pe maini si nu a participat la vot, dupa plecare liberalii aveau un singur gand: sa-l termine pe Basescu. Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL, si-a asumat fatis pozitia antiprezidentiala cerand de la tribuna parlamentului ca Basescu, "omul-problema", sa fie suspendat.
Coalitia anti-Basescu
Constienti ca se vor confrunta in alegeri cu Basescu, liderii coalitiei antiprezidentiale cautau solutii. Prima avansata a fost aceea de a castiga timp pana la alegeri. Ei se gandeau sa ceara Curtii Constitutionale ca alegerile sa fie organizate mai tarziu decat prevede legea, adica nu in iulie, ci in septembrie. Mai mult, liderii PSD si PNL analizau ideea prin care lui Basescu sa i se interzica prin lege dreptul de a candida.
Geoana sustine ca aceasta "nu ar fi o solutie inteligenta". Si mai direct, premierul Tariceanu i-a recomandat lui Basescu sa nu mai candideze. C.V. Tudor si Dan Voiculescu pledau pentru prezentarea unui candidat unic al coalitiei anti-Basescu. Mai mult, Mircea Geoana a vorbit deschis despre planul PSD de a modifica Legea fundamentala si de a limita puterile presedintelui. Termenul pe care l-a avansat Geoana a fost sfarsitul verii.
Vacaroiu, presedinte interimar
Hotararea parlamentului de suspendare a presedintelui Traian Basescu trebuie transmisa Curtii Constitutionale. Potrivit Legii fundamentale, judecatorii acestui for sunt cei care constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de presedinte al Romaniei si comunica cele constatate parlamentului si guvernului. In maximum 48 de ore, hotararea de suspendare se aduce la cunostinta presedintelui si guvernului.
Decizia parlamentului intra in vigoare odata cu publicarea sa in Monitorul Oficial, moment din care presedintele este oficial suspendat, iar interimatul este preluat, in ordine, de presedintele Senatului sau al Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu ori Bogdan Olteanu.
Guvernul trebuie sa organizeze in 30 de zile referendumul pentru demiterea presedintelui. Seful statului isi pierde definitiv mandatul daca jumatate plus unu dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale voteaza pentru demitere.
Daca presedintele Basescu isi da demisia, interimatul se prelungeste aproape patru luni. Asta luand in calcul ca guvernul trebuie sa organizeze alegeri prezidentiale in termen de trei luni, precum si eventualitatea unui tur doi de scrutin. In aceasta perioada, functia de presedinte este exercitata, ca si in cazul suspendarii, de presedintele Senatului sau al Camerei Deputatilor. Nicolae Vacaroiu s-a declarat deja hotarat sa preia atributiile lui Traian Basescu pe perioada interimatului.