Băsescu: „Structurile de securitate m-au informat despre Microsoft din 2012”
- Andreea Udrea, consultant politic
- 25 mai 2015, 00:00
Fostul președinte a declarat aseară, la B1 TV, că avea informații despre fraudele în achiziția licențelor Microsoft, cu doi ani înainte de autodenunțul lui Dinu Pescariu și Stelian Florică
Invitat aseară în emisiunea B1 TV „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire și la care a participat și directorul EVZ, Dan Andronic, fostul președinte Traian Băsescu a afirmat că a avut informații, încă din 2012, de la structurile de securitate în legătură cu neregulile de la achiziționarea de licențe Microsoft, în condițiile în care Dinu Pescariu și Stelian Florică s-au autodenunțat abia în 2014, fapt care i-a scăpat de răspunderea penală.
„Am avut informații cu mult înainte de a se face denunțul, care atrăgea atenția că sunt posibile fraude în procesul de achiziție a licențelor. Ei și-au făcut autodenunțul prin 2013-2014, ori eu aveam informațiile din 2012”.
Întrebat dacă informația a plecat mai departe, Băsescu a afirmat: „Îmi este greu să cred că n-a plecat. (...) Faptul că domnii aceștia se autodenunță în 2014, ceva scârțâie. Mai mult decât atât: gândiți-vă că numai eu am autorizat începerea urmăririi penale în cazul a cinci miniștri, iar patru au primit avizul în Parlament. Ați mai auzit ceva de ei?”, a mai spus Băsescu.
Nu îi este frică de dosare
Fostul președinte a mai spus, referitor la redeschiderea dosarelor sale, că Tiberiu Nițu a început să fie vânător de fost președinte. Acesta a declarat că nu îi este teamă că va fi arestat.
„Nici măcar nu îmi este frică de evoluția dosarelor, fie că e vorba de dosarul Mihăileanu, dosarul cu pământul, cu spălarea de bani sau orice alt dosar. Știu că întotdeauna am respectat legea”, a adăugat Băsescu.
El a declarat, făcând referire la oamenii pe care i-a numit în fruntea instituțiilor anticorupție (Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, Livia Stanciu), și de care a rămas dezamăgit la puțin timp după încheierea mandatului, că s-a creat un festival al cătușelor. „Mi s-a părut că a pornit un festival al cătușelor. Trebuie să remarc că de 2-3 săptămâni s-a diminuat.(...) Am explicația mea, cred că s-a creat un vid de autoritate cu schimbarea între mine și Iohannis”, a mai spus Băsescu.
„Nu sunt dezamăgit de nimeni. Aș mai numi-o o dată și pe doamna Kovesi. Pe Nițu nu l-aș mai numi, pentru că se dedă la jocuri mici. Kovesi s-a ținut de cuvând, a continuat linia lui Morar”, a fost răspunsul lui Băsescu la întrebarea dacă este dezamăgit de cei trei.
„Săftoiu, un om amărât”
„Mulți oameni amărâți prin România (...) E o perioadă în care nu mai au alte surse de venit”, a spus Traian Băsescu despre ultima carte a Adrianei Săftoiu, în care aceasta descrie perioada 2005-2007, în care a lucrat la Cotroceni. Vorbind despre despărțirea de Săftoiu, în primăvara lui 2007, când se pregătea suspendarea sa, fostul șef al statului a afirmat: „Consilierii prezidențiali nu sunt de capul lor, președintele află ce fac consilierii când nu sunt la Cotroceni. Sunt structuri de securitate care te anunță și previn”. El nu a detaliat însă această afirmație. „Slavă Domnului că m-am oprit cu încrederea în 2007”, a mai afirmat Traian Băsescu. Fostul șef al statului a declarat că nu a citit cartea Adrianei Săftoiu lansată, ieri, la Bookfest 2015, dar a subliniat că o persoană nu ar trebui să își încalce principiile, chiar dacă trece prin perioade mai dificile.
„SRI monitorizează infractorii, nu judecătorii”
Fostul președinte, Traian Băsescu, a comentat, în emisiunea de la B1 TV și afirmațiile unor oficiali înalți ai SRI, din care reiese că Serviciul monitorizează anchetele penale, chiar și după livrarea către procurori a informațiilor despre săvârșirea unor acte de corupție.
„Am văzut o anumită competiție între SRI și DNA în ceea ce privește anticorupția. Cred că d-nii Hellvig și Dumbravă au spus mai mult decât fac”, a apreciat Traian Băsescu.
Fostul șef al statului a precizat că, prin decizia CSAT, s-a stabilit că SRI poate monitoriza infractorii, nu judecătorii, pe principiul că „infractorii pot influența decizia judecătorilor”.
Băsescu a reluat avertismentul că serviciile secrete sunt mult mai puternice față de debutul mandatului său de președinte. În opinia sa, comisiile parlamentare nu pot controla serviciile.
Traian Băsescu a negat că ar fi avut intenția să-i numească pe Florian Coldea și Silviu Predoiu pe funcțiile de directori plini ai SRI, respectiv, SIE, așa cum susține fostul său consilier prezidențial, Adriana Săftoiu.
„Am văzut o anumită competiție între SRI și DNA în ceea ce privește anticorupția.”
„Am inițiat legi privind funcționarea lor care nu au trecut niciodată. Aceste legi prevedeau demilitarizarea serviciilor de informații”, a explicat Băsescu, care a adăugat că „singurul control există în interiorul instituției, la nivelul directorului, care provine din clasa politică.”
Fostul președinte a reamintit despre episodul Victor Ponta- ofițer acoperit al SIE.
„Aflând de la un fost ofițer în rezervă că Victor Ponta a fost acoperit, am verificat și au spus «Nu avem voie să spunem această informație». Nu au mințit. Dacă îmi spuneau că e ofițer acoperit îl chemam pe Ponta și îi spuneam să o spună public. După părerea mea, președintelui aveau obligația să-i spună pentru că el face numiri în Guvern”, a spus Băsescu. (Silviu Sergiu)