Băsescu: statele care ne blochează aderarea la Schengen din cauza MCV nu respectă Tratatul de aderare
- Adam Popescu
- 3 noiembrie 2010, 17:00
Preşedintele Traian Băsescu a avertizat azi că guvernele care condiţionează aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen de progresele în justiţie sau de problema romilor încalcă Tratatul de aderare a României la UE.
"Chiar dacă au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuală blocare a accesului României în spaţiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), tratăm aceste afirmaţii doar ca pe afirmaţii care nu respectă chiar Tratatul de aderare între UE şi România", a spus azi Băsescu, care se află într-o vizită în Slovenia, potrivit Agerpres.
Băsescu a subliniat că aderarea României la spaţiul Schengen, programată să aibă loc în martie 2011, depinde numai de criterii tehnice, care sunt respectate, până în prezent, de ţara noastră.
"Problema accesului în spaţiul Schengen este o problemă tehnică. Sunt şase rapoarte ale Comisiei Europene cu privire la progresele dotării României cu cele necesare pentru a îndeplini toate standardele Schengen şi toate sunt pozitive. Credem că România îndeplineşte toate condiţiile pentru a adera la spaţiul Schengen. De fapt, este mult mai palpabil accesul în spaţiul Schengen decât intrarea în UE", a spus Băsescu.
"Accesul în Schengen populaţia îl simte imediat, simte libertatea cu care circulă. Nu cred că vreun guvern va avea ca abordare finală neintrarea României în spaţiul Schengen din cauza problemei romilor. Ar fi şi o încălcare a Tratatului", a subliniat şeful statului.
Olanda are o opinie diferită
Noul guvern olandez are o altă poziţie decât cea împărtăşită de autorităţile române. Executivul de la Haga "va pleda pentru includerea celor două rapoarte bianuale privind corupţia şi reforma justiţiei în România şi Bulgaria în evaluarea pentru aderarea la Schengen a acestor două state", precizează acordul de coaliţie.
Dacă rapoartele vor arăta că nu sunt îndeplinite "criteriile stricte, Olanda nu va susţine aderarea deplină a României şi Bulgariei la Schengen şi eliminarea controalelor la frontierele interne ale UE, iar România şi Bulgaria nu vor fi primite în Schengen", arată acordul.
Într-un interviu acordat recent "Evenimentului zilei", ambasadoarea Olandei la Bucureşti, Tanya van Gool, a declarat că toate chestiunile care ţin de sistemul judiciar, "controlul graniţelor fiind una dintre aceste chestiuni" trebuie să ofere încredere deplină partenerilor europeni. "Potrivit rapoartelor nu au existat destule progrese, cel puţin aşa a declarat Comisia, până la nivelul necesar, iar dacă traducem asta în termeni politici, putem spune că nu avem suficientă încredere, şi trebuie să avem încredere pentru a putea spune oamenilor noştri că asta e ceea ce credem despre România", a declarat ambasadoarea.