Băsescu și Macovei au gândit un „plan diabolic”. Acuzații devastatoare pentru cei care au acceptat introducerea MCV

Băsescu și Macovei au gândit un „plan diabolic”. Acuzații devastatoare pentru cei care au acceptat introducerea MCV

După publicarea Raportului MCV, cu recomandările Comisiei Europene pentru România, în domeniul Justiției, clasa politică a încercat să găsească vinovați și au avansat mai multe teorii în privința acestuia.

 

Fostul premier social-democrat, Adrian Năstase, a republicat, pe blogul său, un articol din 2012, prin care îi acuza pe președintele de atunci, Traian Băsescu, și pe Monica Macovei că au folosit Justiția pentru a lupta cu adversarii politici. 

Din păcate, după 2004, justiţia a devenit pentru Traian Băsescu şi pentru ministrul său de justiţie – Monica Macovei – un instrument de luptă împotriva adversarilor politci.

Între primele măsuri luate de Băsescu şi Macovei, a fost preluarea – de la CSM – a dreptului de a propune procurorul general şi procurorul şef al DNA, menţinuţi şi în prezent, prin prelungiri neconstituţionale (mă refer la DNA).

 

Năstase spunea că în Tratatul de aderare al României la UE nu se regăsea și obligativitatea MCV, dar fostul președinte a acceptat această propunere. „Traian Băsescu şi Monica Macovei au gândit un plan diabolic. Cu o lună înainte de data aderării, în decembrie 2006, ei au acceptat un mecanism umilitor pentru România, un instrument de monitorizare fără sfârşit care a fost şi va fi folosit în permanenţă pentru „a ne da peste degete” atunci când ridicăm vocea în cadrul clubului european spre a ne apăra interesele”, transmitea fostul premier.

Năstase susținea că nu l-ar fi deranjat dacă Mecanismul era aplicat fiecărui stat membru. „Tratatul de aderare a României la U.E. nu cuprindea şi nu cuprinde obligaţia utilizării unui mecanism de monitorizare (clauza de salvgardare putea funcţiona doar în intervalul 2007-2010). Dacă „mecanismul” ar fi unul general, pentru toate ţările membre, ar fi în ordine. Dar aşa?

Sigur, au loc evoluţii, schimbări în domeniul judiciar, al luptei anti-corupţie, în toate statele membre, mai ales în domeniul tranzacţiilor bancare – faţă de care ar trebui să ne manifestăm „îngrijorarea”. Pentru că, în definitiv, criza financiară prin care trecem şi de pe urma căreia suferim toţi, a fost generată, în mare măsură, de lăcomia unora dintre băncile cu sedii în state membre ale Uniunii”, scria social-democratul.

 

Năstase conchide cu ideea potrivit căreia MCV-ul este „opera” lui Băsescu și a lui Macovei. „Personal, am trecut prin multe situaţii delicate sau umilitoare în 20 de ani în care m-am ocupat, într-un fel sau altul, de politica externă românească dar nu-mi aduc aminte de ceva asemănător – o auto-asumarea, practic, a unui regim semi-colonial – cel puţin în acest domeniu, MCV-ul fiind construit de la două capete – unul fiind Traian Băsescu la Bucureşti şi altul de „capuchehaia” sa de la Bruxelles – Monica Macovei”, potrivit fostului prim-ministru.

Atunci când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme. Comisia continuă să evalueze evoluția Bulgariei și a României după aderare pentru a le ajuta să-și dezvolte și să-și eficientizeze sistemele administrative și judiciare, astfel încât să-și poată îndeplini obligațiile aferente statutului de membru al UE și să poată asigura aplicarea corectă a legislației, politicilor și programelor europene.