Hotărârea Guvernului de a amâna majorarea salariilor din învăţământ până la 1 aprilie 2009 a impus o replică a preşedintelui Traian Băsescu. În conferinţa de presă susţinută în această seară, preşedintele a dorit să sublinieze că "locul în care nu s-a făcut nimic este legat de dascăli". "În ultimii ani bugetul pentru educaţie a crescut de la 3,8% la 5%, apoi de la 5% la 6%. S-au făcut investiţii, dar nu s-a dat la salarii. Sistemul de salarizare descurajează tinerii care s-ar putea angaja în învăţământ". În acest sens, şeful statului a dat exemplul profesorilor debutanţi care sunt nevoiţi să se descurce cu un salariu lunar de 700 de lei. "România oferă forţă de muncă slab pregătită şi calificată" a evidenţiat Băsescu efectele slabei salarizări din învăţământ.
În continuarea conferinţei de presă, preşedintele a atins un subiect mai delicat. "Şi acum aş dori să vorbesc despre onestitate", iar introducerea a fost făcută cu un citat din premierul Tăriceanu:"Ceea ce Parlamentul a hotărât nu putea fi pus în plan decât cu riscul aruncării în aer a economiei".
Băsescu a amintit că situaţia de acum legată de majorarea salariilor profesorilor are un precedent creat în 2007, odată cu creşterea pensiilor. "Primul-ministru a mărit atunci pensiile pentru că a reuşit să îşi facă aranjamentele politice", a explicat preşedintele.
Şeful statului a dorit să evidenţeze convingerea că există suficiente resurse pentru majorarea salariilor cadrelor didactice şi că o lege a salarizării a fost cerută încă de acum doi ani.
"A cheltui banii responsabil înseamnă a-i cheltui pentru priorităţi", iar, în opinia preşedintelui, educaţia este una dintre priorităţile acestei ţări, alături de sănătate.
"Dincolo de pricepere, de capacitatea de a reacţiona, de capacitatea de a avea o bună guvernare, lucrul esenţial pentru Guvern este să fi onest faţă de toţi cetăţenii săi", a declarat Traian băsescu, acuzând astfel Executivul de lipsă de onestitate.
Citiţi şi: