Evaluări la mai multe discipline din doi în doi ani, un portofoliu de educaţie, informatica drept materie de studiu obligatorie şi un fond de 500 de euro deschis de guvern fiecărui copil.
Acestea sunt câteva dintre schimbările care ar urma să aibă loc în învăţământ până cel mai târziu în 2012, potrivit strategiei în domeniu, asumată, ieri, de preşedintele Traian Băsescu. Strategia, pusă pe hârtie de fostul ministru al educaţiei Mircea Miclea, vine după semnarea, în vară, a Pactului Naţional pentru Educaţie, atât de sindicate, cât şi de partidele politice. Pentru a fi însă aplicată, strategia va trebui să fie asumată şi de viitorul guvern.
Documentul, intrat de ieri în dezbatere publică, introduce mai multe evaluări periodice. Pe lângă testele la română, matematică şi informatică, elevii vor susţine, la sfârşitul clasei a IX-a, şi examene la două limbi străine.
Totodată, începând de anul viitor, fiecare elev va fi urmat, la plecarea într-o altă şcoală, de un portofoliu de educaţie, atât în format clasic, cât şi în format electronic. Acesta va cuprinde, pe lângă note, rapoartele de evaluare transmise periodic părinţilor, împreună cu sugestii - aşa-zisele planuri individualizate prin care cadrele didactice stabilesc o strategie pentru fiecare elev, în funcţie de rezultate şi de diplomele obţinute.
Strategia propune şi crearea unui cont bancar fiecărui copil, în care guvernul să depună primii 500 de euro şi pe care părinţii să-l poată alimenta constant, pentru ca elevul să-l poată folosi, de la 16 ani, doar ca fond pentru educaţie.